PvdA-fractievoorzitter Esther Veenboer.
PvdA-fractievoorzitter Esther Veenboer. René de Leeuw

PvdA stelt vragen over aanpak grensoverschrijdend gedrag bij gemeente

31 januari 2022 om 16:08 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfractie van de PvdA stelt dinsdagavond in de raadscommissie Algemene Bestuur en Middelen vragen over de stand van zaken bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag in de gemeente. De partij wil onder meer weten hoeveel meldingen hierover bij de gemeentelijke organisatie binnen, hoe er wordt omgegaan met meldingen en hoe het is gesteld met de veiligheid op de werkvloer. Daarbij wordt ook aandacht gevraagd voor de organisaties waar de gemeente mee verbonden is via bijvoorbeeld een subsidie- of inkooprelatie.

Aanleiding voor de vragen is de berichtgeving over grensoverschrijdend gedrag bij tv-programma ‘The Voice of Holland’. Het Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland kreeg sinds de uitzending van BOOS hierover zes keer zoveel vragen binnen als in de vergelijkbare periode vorig jaar. Die toename is volgens de PvdA sterker dan ten tijde van #MeToo. Bij Slachtofferhulp staat de telefoon ook roodgloeiend en bij hulporganisaties wordt een explosieve toename van het aantal hulpvragen gemeld. Afgelopen zaterdag vond er een manifestatie tegen seksueel geweld op het Museumplein plaats.

BREED MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM Volgens PvdA-fractievoorzitter Esther Veenboer is grensoverschrijdend gedrag een breed maatschappelijk probleem. “Het is hoog tijd dat we erover praten en vooral iets aan doen. Getalsmatig kan het niet anders dan dat het ook bij gemeente Amstelveen voorkomt,” vervolgt zij. “Het probleem ligt niet bij de vrouwen die dit meemaken, zo benadrukt zij, maar bij de mannen die denken dat dit kan. ‘Vaak door machtsverhouding, maar vaak ook omdat dergelijk gedrag ‘ingesleten’ is en de schuld bij het slachtoffer neerleggen ook heel gebruikelijk is. Op werk of op school krijgen vrouwen vaak te horen het maar te vergeten of te negeren. Dergelijke manier van hiermee omgaan is beschadigend en heeft een enorme impact op iemands leven.”

VEILIGE STRUCTUUR Volgens Veenboer is het belangrijk om een laagdrempelige manier voor het melden van grensoverschrijdend gedrag te hebben en een goede structuur om daar gevolg aan te geven. “Maar een een veilige cultuur, waar men elkaar aan durft te spreken en durft te melden, is misschien nog wel belangrijker.”

Dat grensoverschrijdend gedrag niet beperkt is tot The Voice, ondervond de PvdA-fractie vier jaar geleden tot haar eigen ontzetting ook zelf. De toenmalige lijsttrekker en oud-wethouder trok zich terug uit de lokale politiek nadat bij de burgemeester melding was gedaan van ongepast chat-contact met een 16-jarig meisje. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie