Menora.
Menora. Pixabay

Tv-documentaire brengt levendige Joodse gemeenschap in Amstelveen in beeld

8 november 2021 om 12:38 Maatschappelijk

AMSTELVEEN In de tv-documentaire ‘Beth Amstelveen, Jeruzalem a/d Amstel’ laat regisseur Özgür Canel zien hoe Amstelveen is uitgegroeid tot het centrum van het Joodse leven in Nederland. De documentaire is zondagmiddag door de EO uitgezonden op NPO 2 en is nu te zien via  NPO Start.

Waar de Joodse gemeenschappen in de rest van het land al generaties krimpen, laat Amstelveen precies het tegenovergestelde zien. Amstelveen telt het grootste aantal Joodse inwoners van Nederland. Door de verschrikkingen van de Holocaust wilden veel Joodse Amsterdammers na de oorlog niet meer in Amsterdam wonen. Amstelveen was door de ligging en goede infrastructuur voor hen een aantrekkelijke plaats om zich te vestigen. En dit gold ook voor Joden uit de provincie waar het Joodse leven na 1945 vrijwel helemaal verloren was gegaan.

GEMEENSCHAPSZIN In de documentaire ‘Beth Amstelveen, Jeruzalem a/d Amstel’ komen diverse joodse Amstelveners aan het woord: van gelovig tot liberaal, jong tot oud, inheems en import, maar allemaal met een eigen stempel op de gemeenschap.  ’Beth Amstelveen, Jeruzalem a/d Amstel’ toont een levendige samenleving waar gemeenschapszin de boventoon voert. In de documentaire komen onder meer een voetballende rabbijn, cabaret, joodse liederen, inburgeren, liefde en humor voorbij.

TOLERANTIE Wethouder Herbert Raat laat in een reactie op de documentaire weten dat hij het mooi vond om te horen dat de Joodse gemeenschap blij is met de tolerantie in gemeente Amstelveen. “Gelukkig gaan de verschillende bevolkingsgroepen goed samen. Onze grootste opgave is zorgen dat het zo blijft. Dat is geen vanzelfsprekendheid, daar moeten we ons voor in blijven zetten’ aldus Raat. In dat kader zet de gemeente ook in op een historisch programma dat is gericht op jonge Amstelveners. “Het is belangrijk dat de jeugd op een aansprekende manier verteld wordt over de verschrikkingen die tijdens de Tweede  Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Ook uit Amstelveen zijn Joodse mensen weggevoerd en nooit meer teruggekomen.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie