Titus Brandsmakerk
Titus Brandsmakerk RK Parochie Amstelland

Zalige Titus Brandsmakerk wordt Heilige Titus Brandsmakerk

7 maart 2022 om 17:12 Lokaal Deel je nieuws

Op vrijdag 4 maart is bekend geworden dat de nu nog Zalige Titus Brandsma op 15 mei door Paus Franciscus in Rome heilig verklaard zal worden.  Titus Brandsma is de naamgever van de Titus Brandsmakerk , de kerk in het water, aan het Westelijk Halfrond in de wijk Kostverloren. Van 1965  tot  1993  was op deze plek tevens een klooster  van de Karmelieten gevestigd, de religieuze orde waar Titus Brandsma tot het eind van zijn leven lid van was.

Titus Brandsma is geboren op 23 februari 1881 en bracht zijn jeugd door in Friesland  in Oegeklooster vlakbij Bolsward.  Hij trad in bij de orde van de Karmelieten, hij studeerde wijsbegeerte in Rome, hij werd hoogleraar aan de universiteit Nijmegen. Ook was Titus journalist en oprichter van een aantal tijdschriften, en o.a. hoofdredacteur van het Osse dagblad. Een van zijn citaten : ‘We hebben de plicht het licht van de waarheid te laten schijnen voor de wereld en moeten er veel voor over hebben, dat de stem van de waarheid over de wereld blijft klinken. We moeten desnoods een offer  hier voor over hebben dat te midden van de grote geestelijke verwarring in deze tijd, een stem klinkt die in haar getuigenis geleid wordt door wat wij als waarheid belijden’. (Uit een rede van 1939).

Het offer heeft Titus zelf met zijn leven gebracht. Hij werd opgepakt en werd eerst naar Scheveningen gebracht en in cel 577 opgesloten. Deze cel beschouwde Titus als een kloostercel waar hij veel heeft geschreven en ook gebeden gemaakt heeft. ‘Onze Lieve Heer was hem zo nabij’, zo schreef Titus.

Daarna werd hij in maart 1942 overgebracht naar kamp Amersfoort om vervolgens per trein via Kleef naar het kamp Dachau vervoerd te worden. In dit kamp ging de gezondheid van Titus hard achteruit. Toch probeerde Titus zijn mede gevangenen bij te staan en bracht hij troost waar dit nodig was. In de maand juli 1942 werd hij naar een zieken afdeling gebracht waar hij op 26 juli met een dodelijke injectie werd geëxecuteerd.

Na de oorlog is de verspreiding van zijn boodschap pas echt op gang gekomen. Vele parochies hebben hem als hun patroonheilige gekozen. Ook in Amstelveen is er een kerk naar hem genoemd op het Westelijk Halfrond.  

Op 3 november 1985 werd Titus Brandsma Zalig verklaard.  Om ook heilig verklaard te worden moet er op voorspraak van een zalige een wonder zijn geschied. Den dat vond plaats in 2004 bij pater Michael Driscoll, deze pater een agressieve vorm van huidkanker had met uitzaaiingen in zijn lymfestelsel. Hij werd geopereerd en bestraald. Deze pater bad vurig tot Titus Brandsma en op zijn voorspraak genas hij volledig. Een team van artsen concludeerde na een onderzoek dat hier zonder medische verklaring sprake was van een wonder.

En daarmee kon het proces van de heiligverklaring in gang worden gezet, dat op 15 mei officieel bekroond zal worden. Vanaf die datum mogen wij de Zalige Titus Brandsma, Heilige Titus Brandsma noemen.

De komende tijd zal er vanuit de RK parochie Amstelland diverse activiteiten gaan plaatsvinden om deze heilig verklaring te vieren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie