Herbert Raat:
Herbert Raat: "Tol heffen in Amsterdam? Daar moeten we niet aan beginnen." René de Leeuw

Wethouder Raat vreest hinder bij invoering tol Amsterdam

9 mei 2018 om 16:00 lokaal

AMSTELVEEN Het Amsterdamse stadsbestuur speelt met de gedachte om tol te heffen teneinde het autoverkeer naar de binnenstad en omliggende gebieden te verminderen. Dit gaat niet morgen meteen gebeuren, maar de Amstelveense wethouder Herbert Raat (VVD) maakt nu alvast duidelijk dat hij er niets in ziet.

Amsterdam voerde in 2016 een kentekenonderzoek uit, waaruit naar voren kwam dat er veel niet-bestemmingsverkeer rondrijdt in Amsterdamse wijken nabij het centrum. Demissionair wethouder Pieter Litjens wil van dit verkeer af, bijvoorbeeld door tol te gaan heffen.

WEERSLAG Zijn Amstelveense collega Herbert Raat vindt dat geen goed plan. Hij vreest dat voor het mijden van tol meer mensen in Amstelveen komen parkeren. "Ik vind het vervelend dat Amsterdam dingen doet die hun weerslag hebben op Amstelveen en andere omliggende gemeenten zonder dat daarover met die gemeenten wordt overlegd."

Raat heeft contact opgenomen met Litjens. "Hij zei dat er voorlopig nog geen concrete voorstellen zijn, maar dat er wel naar wordt gekeken. Het gaat mij vooral ook om de manier waarop dingen gebeuren. Denk aan het invoeren van betaald parkeren in Buitenveldert. Het gevolg daarvan was dat mensen hun auto in Amstelveen neerzetten. Daarmee schuift Amsterdam de eigen verkeersproblemen af op buurgemeenten. Die worden het slachtoffer, Stel je voor dat iedere gemeente met een eigen tolplan komt. Dat wordt een logistieke nachtmerrie."

"Zo maakt Amsterdam goede sier met het feit dat er weinig parkeerplaatsen zijn op de Zuidas en dat dit goed zou zijn voor het milieu. Maar het gevolg is dat de directeuren van bedrijven daar wel kunnen parkeren, maar dat de gewone werknemers elders een plek zoeken. Bijvoorbeeld in Amstelveen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie