De nieuwe tram die straks op de Amsteltram-lijn wordt ingezet.
De nieuwe tram die straks op de Amsteltram-lijn wordt ingezet. Naomi Heidinga

´Amsteltram´ wordt naam omgebouwde Amstelveenlijn

25 april 2018 om 16:00 lokaal

AMSTELVEEN De tramlijn zelf is nog niet klaar, maar er is al wel een naam voor. Het wordt de 'Amsteltram', zo hebben de Vervoerregio Amsterdam en wethouders van Uithoorn en Amstelveen vandaag bekendgemaakt.

Inwoners van Uithoorn, Amstelveen en Amsterdam hebben de afgelopen weken kunnen stemmen op vijf voorgestelde namen. Dat hebben bijna 2.500 mensen gedaan. De naam 'Amsteltram' kreeg met 32 procent de meeste stemmen. 26 procent had voorkeur voor 'Legmeerlijn' en 25 procent voor 'Amstellandtram'. De minste stemmen gingen naar 'Poldertram' (12 procent) en 'ViaVeenlijn' (5 procent).

De Amsteltram krijgt zo een publieksnaam zoals ook de IJtram die heeft. Momenteel worden nog twee namen gebruikt: 'Amstelveenlijn' en 'Uithoornlijn', terwijl het in feite om één lijn gaat. Een lijnnummer is nog niet vastgesteld. Dat gebeurt tegen de tijd dat de tram daadwerkelijk gaat rijden.

OMGEBOUWD De bestaande Amstelveenlijn (lijn 51) tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen Westwijk wordt de komende jaren omgebouwd en krijgt dan onder meer diverse ongelijkvloerse kruisingen en een nieuw beginpunt in Amsterdam bij Station Zuid. De verbouwing in Amstelveen moet in 2020 gereed zijn. Daarna volgt doortrekking naar het centrum van Uithoorn. In 2022 moeten de eerste trams doorrijden naar Uithoorn, waar drie haltes komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie