Voorzitter Paul Stolwijk, wethouder Marijn van Ballegooijen, beheerders Elly en Alwin en Participe directeur Sjaak van der Linden.
Voorzitter Paul Stolwijk, wethouder Marijn van Ballegooijen, beheerders Elly en Alwin en Participe directeur Sjaak van der Linden. Naomi Heidinga

Buurtkamer Keizer Karelpark samen met MOC

1 februari 2019 om 07:30 lokaal

AMSTELVEEN De zalen van het Maatschappelijk Ontmoeting Centrum (MOC) aan de Lindenlaan vallen sinds 1 januari onder het beheer van Buurtkamer Keizer Karelpark. Het doel is om meer activiteiten voor buurtbewoners te kunnen ontplooien. En hopelijk komt er hiermee een einde aan de strubbelingen tussen beide organisaties, die samen het MOC-gebouw delen. "Het waren twee gescheiden werelden," aldus wethouder Marijn van Ballegooijen.

Medewerkers en vrijwilligers kregen het nieuws vrijdag te horen tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst. Dat leverde direct discussie op, waarbij onderlinge ergernissen werden gedeeld. Over de koffie bijvoorbeeld. Of het lenen van borden. Geruisloos zal de overgang naar de nieuwe werkwijze niet gaan, maar de voorgaande situatie was onhoudbaar. "Twee kapiteins op één schip, dat werkt niet," aldus Paul Stolwijk, voorzitter van Stichting Buurtkamer Keizer Karelpark.

In 2013 kreeg de Buurtkamer een onderkomen in het MOC gebouw. Daarvoor had de buurtkamer een plek in de oude Volvo-garage, maar deze moest wijken voor de bouw van supermarkt COOP. Met de verhuizing begonnen de problemen, die vooral voortkwamen uit een gebrekkige communicatie. "De mensen van het MOC voelden zich overvallen door onze komst, ze waren niet op de hoogte gebracht." Een slechte start in de relatie tussen beide organisaties, die zich richten op andere doelgroepen. Bij de buurtkamer komen vooral ouderen; de activiteiten in het MOC zijn onder meer voor mensen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Participe doet in opdracht van de gemeente het welzijnswerk; de Buurtkamer is een initiatief van buurtbewoners.

"Het MOC-gebouw is als een microkosmos, onze samenleving in het klein," aldus Van Ballegooijen. "Oud en nieuw gingen niet samen."

Participe doet nu een stapje terug. Volgens de wethouder is dat goed nieuws. Hij roemt de inzet van de buurtbewoners. "Ik heb Participe in andere wijken waar minder sociale cohesie is, hard nodig." Het beheer van de zalen en ondersteuning van vrijwilligers wordt voortaan door de organisaties samen gedaan. De activiteiten in het MOC-gebouw gaan gewoon door. Hiervoor is al budget gereserveerd. Voor volgend jaar zou de Buurtkamer er graag budget bij willen zodat er meer activiteiten kunnen plaatsvinden, maar daarvoor moet de stichting opnieuw om tafel met de wethouder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie