De voormalige ‘kleine sjoel’ aan de Randwijcklaan.
De voormalige ‘kleine sjoel’ aan de Randwijcklaan. Gemeente Amstelveen

Wandeling langs WOII-locaties Amstelveen snel volgeboekt

6 januari 2019 om 14:00 lokaal

AMSTELVEEN De eerste door de gemeente te organiseren wandeling langs Amstelveense WOII-locaties volgend voorjaar is al volgeboekt. Het idee voor rondleidingen langs de locaties die staan beschreven in het boek 'Jaren van verduistering – De bezettingstijd in Amstelveen'' van Tini Visser is afkomstig van de bewoners zelf. De grote belangstelling geeft aan dat er ook zeker behoefte aan is.

"Dit bewijst voor ons maar weer eens dat we zuinig moeten zijn op de gebouwen en locaties die het verhaal vertellen over Amstelveen in de oorlogsjaren," zegt wethouder Herbert Raat (Erfgoed).

Op de oproep van de wethouder om een gratis exemplaar van het boek van Tini Visser af te komen halen, werd ook al massaal gehoor gegeven. Alle ruim tweehonderd boeken die de gemeente in opslag had, zijn opgehaald. Hij deed de oproep in een artikel over het belang van behoud van historische locaties uit WOII.

Binnen een paar dagen hadden zich al voldoende personen aangemeld voor een eerste wandeling langs de oorlogsgeschiedenis van Amstelveen. De gemeente telt veel locaties die een rol hebben gespeeld in de oorlog. Voorbeelden zijn de Paulusbunker aan de Wolfert van Borsselenweg die door de Duitse bezetter is gebruikt, de voormalige 'kleine sjoel' aan Randwijcklaan 13 en de oude Kwik-Fitgarage aan de Amsterdamseweg 484-488.

De eerste twee zijn een gemeentelijk monument. De Kwik-Fitgarage is door de Vereniging Historisch Amstelveen voorgedragen als gemeentelijk monument. De garage is in de oorlogsjaren geannexeerd door de Duitsers om als onderhoudsbasis te dienen voor auto's en motoren. Aan het einde van de oorlog pleegde een verzetsgroep hier een aanslag, waardoor enkele voertuigen onklaar werden gemaakt.

De gemeente heeft besloten het aantal wandelingen uit te breiden zolang er belangstelling voor is. "Het is belangrijk om nooit te vergeten wat er is gebeurd en om volgende generaties te leren dat dit ook nooit meer mag gebeuren", zegt wethouder Raat. "Als gemeente willen wij daar een steentje aan bijdragen."

Aanmelden voor de rondleidingen kan door een mail te sturen naar historie@amstelveen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie