Museum-directeur Stefan van Raaij en wethouder Herbert Raat presenteren de Cobra-pas in het Cobra Museum te midden van de raadsleden Rosalie Bouwman (PvdA), Femke Lagerveld (vD), Jet Smit (VVD), Pieter Monkelbaan (BBA) en Michel Becker (Actief voor Amstelveen).
Museum-directeur Stefan van Raaij en wethouder Herbert Raat presenteren de Cobra-pas in het Cobra Museum te midden van de raadsleden Rosalie Bouwman (PvdA), Femke Lagerveld (vD), Jet Smit (VVD), Pieter Monkelbaan (BBA) en Michel Becker (Actief voor Amstelveen). Eddie de Blieck

Cobra Museum lanceert gratis toegang op woensdag voor inwoners Amstelveen

25 januari 2023 om 15:48 Kunst

AMSTELVEEN Het Cobra Museum heeft vandaag de Cobra-pas gelanceerd. Inwoners van Amstelveen krijgen daarmee dit jaar op woensdag gratis toegang tot het museum. De pas werd in het bijzijn van diverse gemeenteraadsleden gepresenteerd door wethouder Herbert Raat (Cultuur) en museumdirectuer Stefan van Raay. Raat sprak de hoop uit dat de pas de binding van de Amstelveners met het museum verstrekt. “We willen het museum toegankelijker maken voor mensen die er anders nooit komen.”

Volgens museumdirecteur Van Raay is de museumpas een unicum in Nederland. “Het is altijd een wens van mij geweest om in navolging van landen als bijvoorbeeld Frankrijk,Spanje, Mexico inwoners, die uiteindelijk door belastingheffing musea ondersteunen, een moment van vrije toegang te kunnen bieden.”

Wethouder Raat hoopt dat de gratis toegang op de woensdag een kentering teweeg brengt bij inwoners voor wie het museum nu nog ‘ver-van-hun -bed’ is. “We hebben hier fantastisch museum met prachtige werken. We willen de inwoners graag in contact brengen met kunst en cultuur en ervoor zorgen dat kinderen daar bij wijze van spreken mee op kunnen groeien.” 

Op vertoon van een (digitale) pas krijgt elk huishouden op woensdag gratis toegang. De pas is geldig voor 2 volwassenen en maximaal 4 kinderen. Bij het Amstelveens Nieuwsblad verschijnt een flyer met een unieke code die inwoners op de museumwebsite kunnen verzilveren. Wie de pas niet heeft gekregen, kan naar het museum komen en de Cobra Pas Amstelveen ontvangen. Meer informatie over hoe de Cobra Pas Amstelveen te verkrijgen is, is te vinden op cobra-museum.nl

JUBILEUMJAAR

Het Cobra Museum viert dit jaar uitgebreid dat de Cobra-beweging 75 jaar geleden werd opgericht. Cobra was een internationale beweging van jonge, vooruitstrevende kunstenaars. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten zij een doorbraak in de moderne kunst die tot op de dag van vandaag doorwerkt in kunstopvattingen en kunstuitingen. De beweging werd officieel opgericht op 8 november 1948 in Parijs. De naam Cobra is een samenstelling van: Copenhagen, Brussel en Amsterdam, de hoofdsteden waar de oprichters van deze kunstenaarsgroep vandaan kwamen.

Op vrijdag 27 januari gaat het jubileumjaar in het Cobra Museum van start met een drieluik van Deense moderne kunst. In drie tentoonstellingen zijn meer dan 200 werken uit Denemarken te zien in de museumzalen. De tentoonstellingen tonen de grote invloed die de Deense Cobra-leden op de veelal jongere Nederlandse en Belgische leden van de beweging hadden. Speciale aandacht is er voor het oeuvre van het interraciale kunstenaarskoppel Mancoba & Ferlov. Beiden waren betrokken bij de oprichting van de Cobra-beweging in Denemarken, zij het aan de zijlijn. Ook is het uitzonderlijke oeuvre van de Deense Ovartaci voor het eerst uitgebreid in Nederland te zien. Ovartaci werd door de Deense Cobra-leden bewonderd. Voor meer informatie over de jubileumexposities: cobra-museum.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie