Afbeelding
SAKB KunstLokaal

Kleurrijke Open Dag bij SAKB KunstLokaal

Kunst

AMSTELVEEN In en om de beide gebouwen van SAKB KunstLokaal aan de Ouderkerkerlaan was het zondag 29 augustus een gezellige drukte. Een groot publiek maakte kennis met de diverse organisaties die de gebouwen benutten voor hun activiteiten.

Vooral in de ODIN-zaal was veel te doen. Vanaf 11 uur stroomden de bezoekers binnen, keurig volgens de coronaregels. Vanwege die regels waren de lokalen van SAKB KunstLokaal alleen bedoeld om te komen kijken naar de kunst die door cursisten tentoongesteld was en om in gesprek te gaan met de docenten. 

DEMONSTRATIES De demonstraties en workshops werden gegeven in het ODIN-gebouw, omdat hier veel meer ruimte was om afstand te kunnen houden. Daar werd dan ook flink gewerkt tijdens het modeltekenen van dames in kimono uit de Japanse gemeenschap JACOP, van de gitarist van Gitaar Centrum Amstelland en zelfs van de demonstratie van de Japanse vechtsport Shorinji Kempo. Zaten de dames nog netjes stil, bij de vechtsport ging het er vooral om de beweging uit te drukken. Ook de workshops Ikebama en origami kregen volop belangstelling. 

De kraampjes met Japanse lekkernijen en ambachtelijke producten achter de beide gebouwen deden goede zaken. In de ODIN-zaal kon je bovendien een leisteen kopen en beschilderen voor het nieuwe dak van de Urbanuskerk. Ook hier werd hard gewerkt, wat resulteerde in vrolijke dakpannen. 

PIANO Er waren die dag twee officiële openingen. De eerste keer ging het om de mobiele gemeentepiano, die op deze dag voor het eerst dienst deed. Wethouder Herbert Raat wijdde samen met de Japanse pianiste in de ODIN-zaal de piano in. Hans Jansen, voorzitter van SAKB KunstLokaal, zei trots te zijn op dit eerste gebruik van de nieuwe piano én trots te zijn op Herbert Raat: hij sprak de hoop uit dat de wethouder nog lang op zijn post mocht blijven en niet ergens anders burgemeester zou gaan worden. Herbert Raat stelde hem gerust en ging daarna, netjes met zijn schoenen uit, de Japanse theeceremonie bijwonen.

OPENING De tweede opening vond buiten plaats. Daarvoor was stadsdichter Matthijs den Hollander aanwezig. Was het voor de gemeentepiano de eerste dag van dienst, voor Matthijs was het de laatste dag, want hij legt zijn functie neer. Matthijs somde alle deelnemers aan deze Open Dag op en zag een duidelijke gemene deler: ze zijn allemaal verzamelaars van ogenblikken van geluk: de tekenaars, de schilders, de beeldhouwers, de haiku-dichters, de duikers van NEMO, de gitaarspelers, de origami-kunstenaars en alle anderen. Daarna kreeg het publiek een kleine bloemlezing haikus te horen. Matthijs droeg de kikker-haiku van de beroemde haiku-dichter Matsuo Basho in het Japans voor. De Japanse Kyoko gaf daarna dezelfde haiku in het Nederlands ten beste (Oh, oude vijver / een kikker springt van de kant / geluid van water). De Haiku Kring Nederland gaf nog een mooie uitleg van wat een haiku is en van wat de Kring doet om de haiku in Nederland te promoten. Het was een geslaagde dag, overal vrolijke gezichten, prachtige kleuren van de Japanse kimono’s en Ikebama (Japans bloemschikken), veel kinderen en na afloop mooie tekeningen.


SAKB KunstLokaal 


SAKB KunstLokaal 


SAKB KunstLokaal 


SAKB KunstLokaal 

advertentie
advertentie