Afbeelding
Pixabay

GGD GHOR: Maximale testcapaciteit is bereikt

17 november 2021 om 17:00 Corona

AMSTELVEEN De GGD’en moeten deze week alle zeilen bij zetten om aan de explosieve vraag naar testafspraken te kunnen voldoen, meldt GGD GHOR op de website. Met man en macht worden door duizenden medewerkers dagelijks alle testaanvragen ingepland en uitgevoerd maar de rek is eruit. Het maximum van de capaciteit is bereikt. Gestreeft wordt naar een maximum van 120.000 tests per dag maar of dat haalbaar is, hangt af van de beschikbaarheid van personeel.

Het plafond van de capaciteit van het landelijke callcenter is in zicht. Op dit moment werken daar bijna 4.000 mensen voor het inplannen van testafspraken. Zij werken na sluitingstijd de wachtrijen weg en ook worden testuitslagen in de avonduren langer doorgebeld.

Met name in de ochtenduren piekt het aantal telefonische aanvragen. Maandag werden ruim 116.000 afspraken ingepland, een nieuw dagrecord. De GGD vraagt mensen die lang moeten wachten om begrip en geduld. Ook in de afgenomen testen werd een record gebroken. Het oude record is van maart 2021 en stond op 89.000 maar maandag werden er ruim 91.000 mensen getest.

RECORD WEEKCIJFERS Ook in de weekcijfers worden records verbroken. Drie weken geleden werden er 280.000 tests afgenomen, een week later steeg dit aantal naar ruim 405.000. Vorige week stopte de teller op bijna 560.000. De hoogste piek in testafnames sinds juni 2020. In twee weken tijd is het aantal afgenomen tests verdubbeld.
GGD GHOR Nederland roept mensen, waarbij het niet direct lukt om een afspraak te plannen, op om zich aan de basisregels te houden: blijf binnen bij klachten, houd afstand, was handen en ventileer je huis goed. Veel mensen bellen in de ochtend dus is het advies om in de middag of avond te bellen. Online kan via coronatest.nl 24 uur per dag een afspraak worden gemaakt. Kies ook hier een tijdstip waarop minder mensen online zijn, in de avond of heel vroeg in de ochtend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie