Wat weinig mensen weten over NEST: de filmhit van Dick Maas, De Lift (1983), is daar opgenomen.
Wat weinig mensen weten over NEST: de filmhit van Dick Maas, De Lift (1983), is daar opgenomen. Marjolein van der Klaauw

‘Duurzaamheid is niet de kern van ons businessmodel, laagdrempeligheid, flexibiliteit en transparantie wel´

2 juni 2021 om 13:45 Achtergrond Duurzaam Amstelveen

AMSTELVEEN Duurzaam ondernemen in Amstelveen, het kan overal – maar wie even rondbelt over duurzaam ondernemen, hoort vaak de naam NEST terugkeren. Waarom is dat zo?

Volgens Hein Langendijk heeft het in ieder geval niets te maken met een expliciet duurzame profilering van het door hem geëxploiteerde kantoorverzamelgebouw op de Laan van Kronenburg 14. In de basis heeft Langendijk namelijk niet de ambitie om duurzaam te zijn met NEST. Maar waar hij de keuze heeft, en waar het niet kostenverhogende werkt, houdt hij duurzaamheid zeker niet tegen: “Het is natuurlijk vooral mooi dat we acht jaar geleden een kansloos kantoorgebouw in een moeilijke tijd nieuw leven hebben weten in te blazen. Maar ik selecteer de glazenwasser bijvoorbeeld niet op ecologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel. Wel hebben we milieuvriendelijk wc-papier en beginnen we deze zomer met een project rondom circulariteit en afvalscheiding. Dat doen we samen met studenten van de HvA en een huurder van een van onze andere locaties. Maar het scheiden van afval vind ik niet heel onderscheidend. Duurzaamheid hoeft voor ons geen marketingkreet of trend te worden.”

Wel is Nest Amstelveen vorig jaar van het gas afgegaan 100% aangesloten op stadsverwarming, maar ook hierin is Langendijk nuchter: “Je moet als kantoorpand in 2023 gewoon energielabel A, B of C hebben / en we moesten sowieso een kwaliteitsslag met onze klimaatinstallatie maken. De eigenaar van het pand, Cor van Zadelhoff, heeft dus flink geïnvesteerd om het in een keer goed en duurzaam te doen. Maar nee, duurzaamheid is niet de kern van ons businessmodel. Laagdrempeligheid, flexibiliteit en transparantie zijn dat wel.”

HUB & BUZZ Met NEST wilde Langendijk acht jaar geleden een kantoorgebouw neerzetten dat beter paste bij de toenmalige leegstand in kantorenland: “Het hele businesspark stond hier leeg en toen Logica CMG vertrok uit het pand was 14.000 m2 kantoor verhuren aan één bedrijf echt niet haalbaar. De toenmalige eigenaar MPC (nu CAIRN, red.) raamde de verbouwingskosten om het gebouw weer “op niveau te krijgen” op ruim 5 miljoen euro. Dat geld moet je dan natuurlijk met een nieuwe huurder weer terug kunnen verdienen. Een lastig opgave en als je zoveel geld te besteden hebt dan ga je als bedrijf wellicht liever op de Zuid-As in een nieuw pand zitten en niet in Amstelveen. In ieder geval niet in die periode.”

Langendijk, die hiervoor regelmatig advies gaf aan SPACES, een flexkantoorketen, werd benaderd door MPC om een bedrijfsplan te ontwikkelen voor de exploitatie van Laan van Kronenburg 14: “Mijn idee was: geen 5-sterren, maar 3-sterren kantoorruimte met een duidelijk profiel: een buzz creëren, een leuk café beneden, flexplekken. Dat wilde men best een kans geven. Maar toen vroegen ze bij MPC: wil je je eigen plan ook zelf gaan uitvoeren? De afkoopsom van de oude huurder was genoeg voor de geplande verbouwing en voldoende om het eerste boekjaar door te komen. Na een jaar moesten we wel een positieve kasstroom hebben, dus het was best een avontuur toen ik die bos met sleutels aannam. Maar het is gelukt. Ik denk dat we inmiddels de grootste hub of co-workingspace zijn in de omgeving. Iedereen die in Amstelveen iets doet met ondernemen is bij ons geweest, op bezoek, een training of als huurder. Dat komt misschien ook doordat de gemeente Amstelveen NEST bij onze start uitkoos als locatie om startende ondernemers op weg te helpen.”

NEST VOOR GROEIERS, OOK DUURZAME Inmiddels huisvest NEST 260 ondernemers op de Laan van Kronenburg en is dependance op Uilenstede. Onder de bedrijven die ruimte huren bij NEST zitten natuurlijk ook innovatieve en duurzame Amstelveens bedrijven, waaronder de in duurzame impact gespecialiseerde venturecapitalpartij SHIFT Invest en Sun Projects, een expert in het plaatsen van PV-systemen waarop zonnepanelen kunnen worden aangesloten. NEST-cateraar De Huismeesters laat het koffiedrab en sinaasappelschillen apart ophalen om te verwerken zodat ze niet bij het restafval eindigen. Toch kiest Langendijk ook wat betreft huurders niet bewust voor duurzame bedrijven: “We noemen onszelf ‘Nest, werkplek voor groeiers’. En ja, wat bij andere kantoren 1000 euro kost, kun je bij ons huren voor de helft en per maand opzegbaar, inclusief servicekosten en wifi. Dat maakt het voor ondernemers die dat willen misschien net iets gemakkelijker om geld uit te sparen voor duurzame keuzes of innovatie. SHIFT is hier bijvoorbeeld ruim zes jaar geleden gekomen, als afsplitsing van de Rabobank, in een klein kantoortje – maar heeft zodanig kunnen groeien en de duurzame ambities waar kunnen maken dat ze binnenkort de hele bovenste etage gaan huren. Wij faciliteren dat graag, maar die groei hebben ze toch echt zelf bewerkstelligd, wij faciliteren slechts de omgeving, hun huisvesting.”

Langendijk wil met NEST vooral economisch sustainable zijn en daarmee ook kleine innovatieve bedrijven een kans blijven geven om te ondernemen. “Door ons bedrijfsmodel – goedkoop, flexibel en transparant – zijn we meer dan goed door de corona-epidemie gekomen. We kijken dan ook vol vertrouwen naar de toekomst. We hebben nu zeven vestigingen, dat moeten er over een jaar of vijf 20 zijn, dat is onze ambitie.”

Jaime Donata

Dit artikel is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit Mediafonds Amstelveen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie