Woonwagenstandplaatsen aan de Doorweg in Amstelveen.
Woonwagenstandplaatsen aan de Doorweg in Amstelveen. Google Streetview

Onderzoek naar woonwagencultuur in Amstelveen

16 april 2024 om 15:09 Wonen

AMSTELVEEN De gemeente gaat onderzoeken wat ervoor nodig is om ervoor te zorgen dat de woonwagencultuur in Amstelveen goed tot haar recht komt. Dat meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. De afgelopen jaren heeft de cultuur van woonwagenbewoners erkenning gekregen van de Europese Unie en is die cultuur inmiddels geclassificeerd als immaterieel erfgoed. In sommige gemeenten is dit vertaald naar lokaal beleid, maar dat is volgens B en W in Amstelveen nog onvoldoende gebeurd.

Begin april heeft wethouder Adam Elzakalai (Wonen) namens het college een gesprek gevoerd met vertegenwoordigers van de woonwagenbewoners. Dit was volgens de gemeente een prettig en constructief gesprek. Er is onder meer nog eens nadrukkelijk aan de orde geweest dat de woonwagencultuur meer dan een manier van wonen is. 

‘Daarom stellen wij voor om spoedig een visie voor woonwagenbewoners op te stellen,’ meldt het college aan de gemeenteraad. ‘In deze visie willen wij in goed overleg met de woonwagenbewoners aangeven hoe de positie van woonwagenbewoners in Amstelveen zou moeten zijn. Hierbij hoort ook een behoeftenonderzoek om te kijken of het aanbod van standplaatsen aansluit op de vraag en de bestaande wachtlijst voor een standplaats goed functioneert.’

Het college wil in de komende maanden verder in gesprek gaan met de woonwagenbewoners. Op basis van deze informatie wordt de visie opgesteld. Na de zomervakantie van 2024 wordt de visie gepresenteerd aan de woonwagenbewoners en andere geïnteresseerden. Vervolgens wordt de visie ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie