Tekening van Hofstede Elsrijk.
Tekening van Hofstede Elsrijk. Collectie van prenten en tekeningen van de Provinciale Atlas Noord-Holland/Noord-Hollands Archief

Amstelveen van vroeger: Hofstede Elsrijk

14 april 2024 om 10:30 Historie

AMSTELVEEN Elke zondag vind je op deze plek een historisch beeld van het Amstelveen van vroeger. Deze week een tekening van Hofstede Elsrijk uit de 18e eeuw.

Hofstede Elsrijk was een buitenplaats, gelegen langs de huidige Amsterdamseweg in Amstelveen. Links op de foto is de banpaal die nu nog aan de Amsterdamseweg te vinden is, duidelijk in beeld.

De historie van de buitenplaats gaat een aantal eeuwen terug. Al in 1565 stond er een huis op het terrein, dat eigendom was van de kinderen van Dirck Hillebrantsz (Den Otter), burgemeester van Amsterdam. Dirk Vechtersz was begin 17e eeuw eigenaar. Hij verkocht het in 1628 aan Jacob Jansz Reael schepen van Amsterdam.

Reijnier Reael heeft vermoedelijk de buitenplaats gebouwd of een andere bron vermeld dat de echtgenoot van Magtilda Reael, Philips van Haarlem, de stichter van de buitenplaats was. In 1667 leende Philips tienduizend guldens van Gilbert de Flines. Mocht de lening niet afgelost worden dan zou hij moeten terugbetalen met “40 morgen land met de huijsinge en plantagie daerop staande”, zo is te lezen in het boek Amstelveen acht eeuwen geschiedenis van J.W. Groesbeek.

OORSPRONG NAAM ELSRIJK

Deze buitenplaats kreeg van Philips van Haarlem de naam Braakrijck of Braeckrijk. De naam van de buitenplaats is afgeleid van de gebeurtenis waarbij een uitloper van het Karnemelksegat in het Amsterdamse bos door de oude veendijk brak, waardoor een klein meertje, genaamd de Braak ontstond. In 1681 ging het eigendom van de buitenplaats over naar Symon Elskamp, die het de naam Elsrijk gaf. De naam is vermoedelijk afgeleid van de beplanting, omdat dit gedeelte van Amstelveen rijk beplant was met elzebomen en elzebosjes. Hij verkocht het voor 12.000 gulden in 1685 aan de voogden van de minderjarige Philip Moilives van der Noot.

SLOOP

In 1720 wordt het doorverkocht aan de heer Gerrit Kuicken. Na het overlijden van Gerrit Kuyken hertrouwde zijn weduwe Catharina Fortgene met Jacob de Clercq. Cornelia de Clerq, hun dochter, verkocht in 1796 voor 7.600 gulden de buitenplaats aan de sloper Arnoldes (ten) Burne. Een paar maanden later werd de hofstede met de grond gelijk gemaakt. Na de sloop bleef alleen nog de brug met inrijhek over en de banpaal die nog altijd herkenbaar is. Een jaar later verkocht Arnoldus ten Burne een derde deel (toendertijd zes morgen) in de plattegrond van de buitenplaats voor 325 gulden aan Jan George Eijerman. Jan George koopt in 1805 de helft van de plattegrond erbij van Jan Fredrik Stokhoven, voor 600 gulden.

VAN LEER

De gemeente kocht in 1957 de grond op aan de Amsterdamseweg. Buitenplaats Elsijk was toen al gesloopt. Het landgoed bestond nog uit weiland en plassen, met slechts in de uiterste zuidelijke kant, de resten van een oude boerderij. De gemeente stelde de grond beschikbaar voor de bouw van het hoofdkantoor van de Koninklijke Emballage Industrie Van Leer.

Bron: Amstelveen acht eeuwen geschiedenis - Groesbeek / Amstelveenweb

Reageren op deze historische tekening? Deel reacties of herinneringen onder ons bericht op Facebook.

Wie er nog historische foto’s van Amstelveen op zolder heeft liggen en deze graag onder de aandacht wil brengen in deze rubriek, kan mailen naar amstelveensnieuwsblad@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie