Huize Vredeveld
Huize Vredeveld Collectie van prentbriefkaarten van de Provinciale Atlas Noord-Holland/Noord-Hollands Archief

Amstelveen van vroeger: Huize Vredeveld

24 maart 2024 om 10:30 Historie

AMSTELVEEN Elke zondag vind je op deze plek een historisch beeld van het Amstelveen van vroeger. Deze week een foto van Huize Vredeveld in het Oude Dorp, wat tot 1980 langs de A9 stond. Huize Vredeveld was een tehuis voor ouderen en gebouwd in 1922.

Het markante pand ontleende zijn naam aan een boerderij die in 1792 door regenten van het Gereformeerde Diaconiehuis werd verkocht. Koper Jan Frederik Meijer noemde zijn boerderijcomplex ‘Vredeveld’. Het tehuis, waarvan de eerste steen werd gelegd op 24 september 1922, was een initiatief van de de Kerkenraad van de Nederlands Hervormde Gemeente in Amstelveen.

Aanvankelijk werden de bewoners van het tehuis, ‘voor wie het om enige reden moeilijk was een eigen woning in te richten of aan te houden’, ingedeeld in verschillende klassen. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit klassensysteem afgeschaft. Het tehuis onderging door de jaren heen diverse verbouwingen. In 1973 komt een totale nieuwbouw van Vredeveld ter sprake, maar de provincie gaat pas in 1981 akkoord met de nieuwbouw van het tehuis op een andere plek. Op de hoek van de Rembrandtweg en Zonnestein wordt op 24 september 1987 door prinses Margriet ‘Nieuw Vredeveld’ geopend. Huize Vredeveld werd rond 1980 afgebroken. Autobedrijf van Poelgeest en een kantorencomplex kwamen er voor in de plaats.

Bron: Amstelveenweb.

Huize Vredeveld. Beeld: Collectie van prentbriefkaarten van de Provinciale Atlas Noord-Holland/Noord-Hollands Archief

Wie heeft er leuke herinneringen aan deze plek? Deel het onder ons bericht op Facebook.

Wie er nog historische foto’s van Amstelveen op zolder heeft liggen en deze graag onder de aandacht wil brengen in deze rubriek, kan mailen naar amstelveensnieuwsblad@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie