Stilstaan kan niet bij funky muziek, Jazz in het Dorp is bij uitstek een dansfeestje.
Stilstaan kan niet bij funky muziek, Jazz in het Dorp is bij uitstek een dansfeestje. Naomi Heidinga

Zondag lustrum-editie van Jazz in het Dorp

8 september 2018 om 14:00 Uit-cultuur/nieuws

AMSTELVEEN Jazz in het Dorp is jarig en viert feest! Voor het vijfde jaar op rij wordt het gratis jazzfestival gehouden in het Oude Dorp in Amstelveen, dit keer op zondag 9 september. Met een gevarieerd programma vol jazz, soul en funk is er voor ieder wat wils. Volgens festivaldirecteur Sander Mager, tevens verantwoordelijk voor het programma, is het muziekaanbod deze editie nog gevarieerder. Bovendien is het wederom gelukt een headliner te strikken: het festival wordt zondag 9 september afgesloten door Wouter Hamel.

Vijf jaar geleden is het festival uit toeval ontstaan. "Ik was op vakantie in Maastricht en stuitte daar op een jazzfestival," aldus de festivaldirecteur. "De sfeer was goed, evenals de muziek en de wijn. Het decor, historisch Maastricht, was eveneens prachtig." Hij plaatste een foto van het festival op Facebook, met de opmerking dat het wel iets voor het Oude Dorp zou zijn. "Daarop kreeg ik veel positieve reacties." Met een groepje vrienden besloot hij het te gaan proberen. "Dat was in mei. In eerste instantie was het de bedoeling om het festival het jaar erop te organiseren." Het liep anders: na de aftrapbijeenkomst in mei was drie maanden later de eerste Jazz in het Dorp een feit.

REUNIE Drie maanden om een festival te organiseren, hoe doe je dat als vrijwilligersorganisatie? "We konden het binnen drie maanden redden omdat het allemaal niet zo professioneel hoefde te zijn. Mooie barretjes of professionele podia waren niet nodig. Wat kraampjes van de horeca en lokale bandjes waren genoeg. Het belangrijkste was het neerzetten van een gezellig festival, met goede muziek, een soort reünie voor Amstelveners."

BETER In de jaren die volgden is het festival telkens wat groter geworden. "Je denkt al snel: dit was leuk, maar het kan nog beter. Of moet beter, bijvoorbeeld in verband met eisen die worden gesteld voor het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Nu hebben we een festival met professionele podia, lokale bandjes en artiesten in combinatie met enkele grote namen binnen de jazzwereld, en diverse barretjes en eettentjes. Elk jaar trekken we meer bezoekers, niet alleen uit Amstelveen, maar uit de hele regio. Als festival worden we steeds bekender. We staan bijvoorbeeld op de jazz-agenda, jazzliefhebbers uit heel het land komen speciaal naar Jazz in het Dorp. En we krijgen veel mailtjes van artiesten die graag willen optreden: dit jaar waren het er ruim vierhonderd."

RISICO'S Met het groeien van het festival, groeit ook de berg aan werk. "Het is een hele organisatie, bijna te veel voor enkel vrijwilligers. Elk jaar staan we daar even bij stil: willen we dit nog wel als vrijwilligers dragen? We lopen als organisatie een financieel risico. Slecht weer en daardoor minder bezoekers is niet alleen voor de horeca, maar ook voor ons een strop. Daarnaast zijn er veiligheidsrisico's."

KOSTEN De kosten voor het festival nemen ook toe. Podia, artiesten, veiligheidsmaatregelen: het kost allemaal geld. "We twijfelen nog of we in de toekomst entree moeten heffen. Met 5 euro zou dat al enorm helpen. Maar de charme van het festival is juist dat het laagdrempelig is, en niet commercieel. Naast een bijdrage van de gemeente, moeten we het vooral hebben van sponsoren. Die komen we tegemoet met reclame-uitingen. Sommige mensen vinden dat al commercieel, maar wij houden er als organisatie niets aan over."

VOORBEREIDING De voorbereiding op het festival begint zo'n half jaar van te voren. In januari steken de vrijwilligers voor het eerst de koppen bij elkaar. Nu, vlak voor het festival, is het tijd voor de puntjes op de i. Het zijn enerverende weken voor de festivaldirecteur. "Krijgen we genoeg vrijwilligers? Wat doet het weer? Heeft iedereen geregeld wat hij of zij zou doen?"

CONFUSION Jazz in het Dorp wordt 's avonds afgesloten door Wouter Hamel. Daarvoor is er voor elk wat wils. "Naast de wat meer traditionele jazz, is er tevens ruimte voor soul en funk." Ook aan kinderen is gedacht: het feest wordt geopend met een optreden van Dirk Scheele, een show vol meezingers voor kinderen en hun ouders. Dit jaar komt ook zangeres Lorrèn terug naar Amstelveen. "Een aanrader vind ik de band Confusion. Vorig jaar speelden de bandleden nog namens Muziekschool Amstelveen, maar inmiddels hebben ze, niet onsuccesvol, hun eigen band. Voor mij is dat net zo leuk als een headliner: om een jonge groep getalenteerde muzikanten te zien slagen."

EN VERDER Jazz in het Dorp heeft acht podia. Daarnaast is er een kinderprogramma. Kinderen kunnen onder meer limbo dansen en trommels maken. Ook is er een springkussen, popcorn en er zijn optredens voor kinderen. Het festival wordt om 14 uur geopend door Dirk Scheele op het podium op het Dorpsplein. Op hetzelfde podium sluit Wouter Hamel de dag af. Hij treedt van 20 tot 21 uur op.

PROGRAMMA Kijk voor het volledige programma op www.jazzinhetdorp. De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers, met name voor de op- en afbouw van de podia. Ook mensen die willen helpen bij de muntverkoop zijn welkom.

Naomi Heidinga

Afbeelding
Zangeres Lorrèn is ook dit jaar van de partij.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie