Daniel Abraham.
Daniel Abraham. Archief

Amstelvener Daniël Abraham behaalt tweede goud op para-WK wielrennen

11 augustus 2023 om 11:13 Wielrennen

AMSTELVEEN De Amstelveense wielrenner Daniel Abraham (38) heeft donderdag op het para-WK in het Schotse Glasgow de wereldtitel veroverd op het onderdeel tijdrijden in de klasse C5. Hij legde de tijdrit over 28 kilometer af in 35.01 minuten en zette daarmee de snelste tijd neer. Vorige week behaalde Abraham in het Sir Chris Hoy Velodrome ook de wereldtitel bij het baanwielrennen op het onderdeel scratch. 

De Amstelveen wielrenner komt uit in de C5-klasse, voor renners met een lichte beperking. Hij heeft een onontwikkeld been als gevolg van een verkeerde behandeling van een botbreuk in zijn kinderjaren.

Daniel Abraham vluchtte op 16-jarige leeftijd uit zijn geboorteland Eritrea naar Nederland. Hier pakte hij via zijn pleegouders met succes zijn hobby wielrennen weer op. Hij was in Eritrea eerder al jeugdkampioen wielrennen geworden. Via via kwam hij bij Marco Polo Cycling Team terecht, maar daaraan kwam een einde toen het team werd opgeheven.

 Hij bleef wel fietsen en mocht vanwege een onderontwikkeld onderbeen uitkomen in de gehandicaptensport. In 2016  behaalde hij een gouden medaille tijdens de wegwedstrijd op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Na terugkeer in Nederland kreeg hij een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Nassau.

Op de Paralympische Spelen in Japan die in 2021 plaatsvonden, won Daniel Abraham een gouden medaille met de tijdrit. Daarnaast won hij op deze Spelen een bronzen medaille in de wegwedstrijd. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie