Goud voor Tijmen op het podium na het winnen van de KM.
Goud voor Tijmen op het podium na het winnen van de KM. Marco Knies

Goud en brons voor Tijmen van Loon op NK Baanwielrennen

31 december 2021 om 08:40 Wielrennen

AMSTELVEEN In Apeldoorn werd de afgelopen dagen het NK Baanwielrennen gehouden. Amstelvener Tijmen van Loon deed daar goede zaken. De 20-jarige baanwielrenner is een sprinter. Hij kwam uit op de onderdelen sprint, keirin en de KM.

Op het NK sprint dat maandag werd verreden behaalde Tijmen de derde plaats. Hij eindigde achter Harrie Lavreysen  en Sam Ligtlee. Lavreysen werd daarmee voor het eerst Nederlands kampioen op de sprint. Van Loon pakte brons.
Op dinsdag kwam de Amstelvener uit in het onderdeel keirin. In een keirinwedstrijd starten de renners achter een derny (gangmaakmotor), die gedurende enkele ronden zijn snelheid langzaam opvoert van circa 25 km/u tot ongeveer 50 km/u. Daarna verlaat hij, na zo’n 1,5 kilometer de baan. De renners moeten altijd achter de derny blijven rijden tot deze de baan verlaat, en sprinten dan tot aan de finish verder. Dat is dan nog ongeveer 500 meter. Tijmen sloot de keirinwedstrijd af op de derde plek en won opnieuw brons. Harrie Lavreysen werd Nederlands kampioen keirin en Sam Ligtlee behaalde zilver.
Woensdag werd op de slotdag van het kampioenschap de kilometer tijdrit gereden. Tijmen liet daarbij Daan Koolflag (2) en Lars Romijn (3) achter zich en won goud.

Vorige maand, op 21 november, werd Tijmen al, samen met Theo Bos en Sam Ligtlee, Nederlands kampioen op de teamsprint.

Tijmen in actie tijdens het NK keirin. Foto: Marco Knies