De onthulling van de Pascal Zegwaard tribune in bijzijn van zijn familie en geliefden.
De onthulling van de Pascal Zegwaard tribune in bijzijn van zijn familie en geliefden. Naomi Heidinga

RODA’23 viert eeuwfeest: eerbetoon aan clubman Pascal Zegwaard bij jubileumreceptie

1 september 2023 om 14:20 Voetbal

AMSTELVEEN Voetbalclub RODA’23 viert het 100-jarig bestaan. De vereniging werd in 1923 opgericht. Op 30 augustus werd ‘oud & nieuw’ gevierd, met om klokslag middernacht een toast. Een dag later vond een receptie voor genodigden plaats. Komend seizoen wordt op verschillende momenten stilgestaan bij het 100-jarig bestaan. Tijdens de receptie werd ook uitgebreid stilgestaan bij de in november 2022 op 45-jarige leeftijd overleden Pascal Zegwaard. Hij was een clubman in hart en nieren. Om hem te eren werd de Pascal Zegwaard-tribune onthuld, in bijzijn van familie en geliefden van de overleden vrijwilliger.

Voor de bezoekers van de receptie is donderdag een groene loper uitgelegd. Bij binnenkomst wordt door een dame gecontroleerd of men op de gastenlijst staat. Eenmaal boven worden gasten onthaald met een glaasje champagne. De viering van het 100-jarig bestaan wordt serieus aangepakt. Niet alleen de vereniging staat vandaag in het zonnetje, maar ook haar leden. Veel grijze koppies vandaag in de kantine, van mensen die al jaren betrokken zijn bij RODA’23. Daarnaast zijn er vertegenwoordigers van andere (voetbal)verenigingen; de burgemeester, wethouder sport en gemeentesecretaris zijn present, evenals een vertegenwoordiger van de KNVB. Je wordt immers niet elke dag 100 jaar. 

(Tekst gaat door onder de foto)


Een volle kantine bij de receptie van Roda’23.  - Foto: Naomi Heidinga

VRUCHTBAAR

Het is een avond vol toespraken. De eerste wordt verzorgd door oud-voorzitter Wil Bon, die in de historie van de club is gedoken. Hij heeft er veel werk van gemaakt, getuige ook het aantal a4-tjes waarop zijn toespraak staat uitgeschreven. Hij neemt het publiek in vogelvlucht mee door de historie van RODA’23 en deelt daarbij leuke wetenswaardigheden. Hij weet te vertellen dat 1923 een ‘vruchtbaar’ jaar was. Naast RODA’23 zagen een heel aantal andere voetbalclubs het levenslicht. “Ook Disney en AVROTROS stammen uit dat jaar,” vertelt hij. Hij heeft de lachers op zijn hand.

FANFARE

”In 1924 werd de opening van de kleedkamer gevierd met een gezamenlijk ontbijt en een optreden van de Bovenkerkse fanfare,” vertelt Bon. Uit zijn verhaal blijkt dat RODA’23 veel meer is dan een voetbalvereniging. In de loop der jaren zijn naast het voetbal allerlei andere initiatieven ontstaan, zoals een handbalafdeling, volleybal, turnen en biljartvereniging. “De laatste werd opgeheven toen de biljarttafel uit de kantine verkocht werd.” Sommige initiatieven zijn weer ter ziele gegaan, maar anderen hebben de tand des tijds doorstaan. Zo wordt er nog altijd geklaverjast. 

TROTS

Bij RODA’23 heeft men altijd geweten hoe men een feestje moest vieren. Dat bleek eens te meer de avond ervoor, tijdens het vieren van ‘oud & nieuw’. Om middernacht werd het glas geheven ter gelegenheid van het eeuwfeest. Tegen drie uur gingen de laatste gasten naar huis. In het verleden ging het wel eens mis, aldus de oud-voorzitter. “De eerste lustrumviering liep uit de hand. Het dorp sprak schande,” vertelt Bon. Voorlopig is het vooral trots die de boventoon voert. 

PROTESTMARS

De vereniging heeft echter ook spannende momenten gekend. In 1986 werd een protestmars naar het raadhuis georganiseerd, omdat men bang was dat de vereniging moest wijken voor woningbouw. Die dreiging werd jaren later weer gevoeld, maar tot dusver heeft de vereniging zijn plek aan de Noorddammerweg weten te behouden. 

GROEI

De vereniging is enorm gegroeid. Er zijn ruim negentig teams, en zo’n 1500 leden. De afgelopen jaren zijn er meer vrouwen en meisjes gaan voetballen bij de club. G-voetbal wordt al jaren gedaan bij RODA’23. “Ze horen er sinds het begin gewoon bij,” aldus voorzitter Ronald Posthumus. 

CORE BUSINESS

Burgemeester Tjapko Poppens feliciteert de club met het behalen van deze bijzondere leeftijd. “Het bezoeken van 100-jarigen is mijn core business,” grapt hij. Volgens Poppens brengt de vereniging begrippen als diversiteit en inclusie in de praktijk. De vereniging is belangrijk voor Amstelveen en zorgt voor verbinding. “Wees zuinig op je vrijwilligers en weet ze te waarderen,” geeft hij mee. “In de toekomst worden ze wellicht schaars..” 

PASCAL ZEGWAARD

Tijdens de receptie wordt nadrukkelijk stilgestaan bij de dood van Pascal Zegwaard, ‘een voetbaldier in hart en nieren’. Hij had een groot Roda-hart en zette zich al jaren in voor de vereniging. Daarnaast werkte hij voor de KNVB. Hij overleed op 6 november 2022 op 45-jarige leeftijd. “We werden destijds door de media gevraagd hoe we Pascal zouden gaan eren,” aldus voorzitter Posthumus. “We hebben toen geantwoord dat we de tijd zouden nemen om daar goed over na te denken. Als de tijd rijp was, zouden we met een passend eerbetoon komen.” Deze belofte werd tijdens de receptie ingevuld. Er is een waarderingsspeld naar Zegwaard vernoemd. “Deze speld is een idee van Zegwaard,” vertelt de voorzitter. “Hij is bedoeld voor alle leden en vrijwilligers die zich in hebben gezet voor de vereniging, maar die (nog) niet in aanmerking komen voor één van onze andere blijken van waardering.” Zo worden jubilarissen, leden die al jaren lid zijn van de club, regelmatig in het zonnetje gezet.

TRIBUNE

Het blijft echter niet bij de speld. Na een korte pauze worden alle gasten opgeroepen om naar buiten te gaan en te verzamelen op de middenstip. Daar wordt de Pascal Zegwaard-tribune onthuld, in bijzijn van familie en geliefden van de overleden vrijwilliger. Een prachtig eerbetoon voor een clubicoon.  

JUBILEUMJAAR

Het hele seizoen staat in het teken van het jubileum. Er vinden diverse activiteiten plaats bij de club. De activiteitenkalender is goed gevuld, met bijvoorbeeld een reünie voor spelers van zondag 1 op 24 september en een Oktober-fest op zaterdag 14 oktober. 15 december vindt een editie van de al jaren succesvolle kerstbingo plaats. De feestelijkheden worden op zaterdag 22 juni 2024 afgesloten met een jubileumfeest.

Kijk voor meer informatie op www.roda23.nl/100jarigjubileum.

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie