SV RAP bestaat inmiddels 105 jaar. Hun eeuwfeest werd in 2016 gevierd met een wedstrijd tussen de toen 95-jarige Black Devils (links) en Klassieke Veteranen van SV RAP (rechts).
SV RAP bestaat inmiddels 105 jaar. Hun eeuwfeest werd in 2016 gevierd met een wedstrijd tussen de toen 95-jarige Black Devils (links) en Klassieke Veteranen van SV RAP (rechts). Eigen foto

Voetballers Black Devils vieren eeuwfeest op sportpark ‘t Loopveld in Amstelveen

Voetbal

AMSTELVEEN De Amsterdamsche Voetbalvereniging Black Devils viert zaterdag 4 september haar 100-jarig jubileum met het ONEC-veteranentoernooi. Maar liefst 23 gerenommeerde ‘traditieclubs’ van 100 jaar of ouder nemen deel aan dit 7-tegen-7 voetbaltoernooi voor 35+ en 55+ op Sportpark ’t Loopveld van SV Rap in Amstelveen. 

De Amsterdamsche Voetbalvereniging Black Devils ontstond toen in 1921 een team van SV RAP zich afsplitste uit onvrede met de gang van zaken bij de club. Anders dan bij reguliere verenigingen is het niet mogelijk om je bij de Black Devils als nieuw lid aan te melden. Je wordt uitgenodigd om mee te spelen en na een proeftijd met een beoordeling op sportiviteit, humor en relativeringsvermogen, worden nieuwe spelers pas na het doorstaan van een hilarische beproeving op de Ledenvergadering als lid benoemd. Eenmaal lid betekent altijd lid. Het lidmaatschap eindigt door overlijden. 

AVV Black Devils heeft nooit een eigen complex gehad en speelde aanvankelijk op de bijvelden van het Olympisch Stadion en later bij NFC in Amstelveen, Rood Wit in Amsterdam Noord, DIOS in Nieuw-Vennep, Graaf Willem II-VAC in Wassenaar en UVV in Utrecht. Sinds 2020 spelen de Black Devils hun thuiswedstrijden weer op de velden van SV RAP in Amstelveen. Vanaf volgend seizoen wordt onder de naam ‘RAP Black Devils’ gespeeld in de Klassieke Veteranen competitie.

100+ De Black Devils speelt in (en is medeoprichter in 1970 van) de Klassieke Veteranen competitie waaraan een aantal gerenommeerde ‘traditieclubs’ van 100 jaar of ouder deelneemt. Deze competitie valt onder auspiciën van ONEC (Om en Nabij de Eeuw Clubs) en wordt gedoogd door de KNVB. Hoewel het niveau met veel oud 1e-elftal spelers en een aantal oud-profs gemiddeld hoog is, staan spelvreugde, sportiviteit en pure voetbalbeleving centraal. En is de ‘derde helft’, waarbij de thuisspelende club als gastheer optreedt, minstens zo belangrijk. 

De deelnemers aan het toernooi zijn: Black Devils, RAP (Amstelveen), Ajax, AFC (Amsterdam), Kon. HFC (Haarlem), ASC (Oegstgeest), Concordia (Delft), HBS, Quick, Kon. HVV (Den Haag), Sparta, VOC (Rotterdam), Hercules (Utrecht), Victoria (Hilversum), Kampong, UVV (Utrecht), Olympia (Gouda), Be Quick, Forward (Groningen), LSC1890 (Sneek), Robur et Velocitas (Apeldoorn), Kon. UD (Deventer), ZAC (Zwolle).

PROGRAMMA Na de officiële opening om 12.30 uur zullen om 13.00 uur de wedstrijden beginnen. Om 16.30 uur beginnen de halve finales en om 17.00 uur de finale. Om 17.30 uur volgt de cérémonie protocollaire en uitreiking van het jubileumboek 100 jaar Black Devils. Tijdens de prijsuitreiking wordt er een ‘special act’ opgevoerd waarbij het nieuwe shirt van RAP Black Devils op spectaculaire wijze wordt gepresenteerd. Aansluitend is er een barbecue en muziek. 

PETER PAN Er is ook een goed doel verbonden aan het toernooi: Stichting Peter Pan Vakantieclub. Om deze stichting te ondersteunen spelen alle teams mee in een loterij waarvoor Transavia twee retourtickets beschikbaar stelt naar een Europese bestemming naar keuze. Deze bijzondere stichting organiseert sinds 1996 reizen voor jongeren met een chronische ziekte. Tijdens die reis hoeven ze even niet aan hun ziekte te denken, maar kunnen ze nieuwe vrienden maken en samen een geweldige tijd beleven. Meer informatie: https://peterpanvakantieclub.nl/.

CORONAMAATREGELEN Uiteraard wordt de organisatie van het toernooi afgestemd op de geldende COVID-19 maatregelen van de Rijksoverheid. Dit betekent ook dat het toernooi primair gericht is op de deelnemers en dat bezoekers slechts in beperkte mate aanwezig kunnen zijn.


Black Devils speelde aanvankelijk op de bijvelden van het Olympisch Stadion. Later bij NFC in Amstelveen. Eigen foto

advertentie