Heleen van Ketwich Verschuur (directeur AmstelveenSport) introduceert zwemkampioene Kira Toussaint.
Heleen van Ketwich Verschuur (directeur AmstelveenSport) introduceert zwemkampioene Kira Toussaint. AmstelveenSport

Kira Toussaint geeft praktische tips over combineren topsport en onderwijs

22 september 2023 om 17:31 Sport

AMSTELVEEN Naast veel sport en bewegen is er tijdens de Nationale Sportweek ook aandacht kennisoverdracht. Speciaal voor sporttalenten en ouders hield AmstelveenSport woensdagavond in Nationaal Tennis Centrum de Kegel de workshop ‘Hoe combineer je school en topsport het beste?’. Zwemkampioene Kira Toussaint was te gast om haar ervaringen te delen. Gastvrouw van de avondwas Heleen van Ketwich Verschuur, directeur AmstelveenSport.

Kira Toussaint zwom als kind bij zwemvereniging De Futen in zwembad De Meerkamp en groeide uit tot rugslagspecialist. In 2021 werd ze wereldkampioen op de 4x50 meter wisselslag mixed. Haar havo-diploma behaalde ze op het Keizer Karel College in Amstelveen. 

TIPS EN ADVIEZEN

Talenten en ouders wilden tijdens de workshop maar wat graag van haar weten hoe zij topsport en school wist te combineren. Aan de hand van stellingen deelde Kira haar ervaringen en ging ze met de talenten en ouders in gesprek. “De deelnemers konden vooraf vragen insturen”, licht Frouwke van Leeuwen (talentbegeleider van AmstelveenSport) toe, “de openheid en interactie van alle aanwezigen vond ik heel bijzonder. Het doel was de talenten en ouders naar huis te laten gaan met zo veel mogelijk praktische tips en adviezen. Dat is zeker gelukt”.

GOEDE RELATIE MET SCHOOL

Voor talenten noemde Kira Toussaint  als belangrijk punt het opbouwen van een goede relatie met school: deel met je docenten en mentor je sportpassie, maar laat ook duidelijk zien dat je school belangrijk vindt. Voor ouders had ze als belangrijkste tip naar de ontwikkeling van je kind te kijken. Leg niet de focus op korte termijn prestaties, moedig je kind aan om uitdagingen aan te gaan en help je kind sport leuk te vinden.

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

Amstelveense VO-scholen en AmstelveenSport sloten in 2014 een samenwerkingsconvenant om talenten te begeleiden: afgesproken is dat de scholen topsportvriendelijk zijn en één talentbeleid volgen. Door hetzelfde beleid te voeren, maakt het voor talentvolle leerlingen niet uit welke school voor voortgezet onderwijs wordt gekozen. Vanuit AmstelveenSport begeleidt Frouwke van Leeuwen de sporttalenten, ze houdt overleg met de scholen, trainer/coach, ouders en brengt advies uit naar de school en is de talentbegeleider tussenpersoon in de contacten met leerplichtambtenaren. Samen met de school wordt naar de ideale balans gezocht tussen school en sport.

Voor meer informatie en contact: talent@amstelveensport.nl of 088-8585104.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie