Schakers Zukertort verliezen van Groningers

16 maart 2023 om 18:44 Sport Deel je nieuws

Zukertort Amstelveen heeft in de 7e ronde van de landelijke schaakcompetitie ruim verloren. De Groninger Combinatie was met drie grootmeesters favoriet en won met 7-3. Komende ronde moet tegen HWP in Sas van Gent gescoord worden om handhaving te bereiken.

De 15-jarige Arthur de Winter won voor de tweede keer in zijn leven van een grootmeester! In een spannend gevecht wist hij met een oprukkende vrijpion voor veel dreigingen te zorgen. De enige verdediging werd niet gevonden en Arthur zette mat.

Sander Los werd al vroeg in de partij geconfronteerd met een koningsaanval. In een woud van mogelijkheden wist hij tweemaal goed op de been te blijven. Eén mindere zet leidde tot verlies.

Stan van Gisbergen speelde vol op de aanval met de lange rokade. De zwarte tegenaanval kwam te laat en zijn tegenstander was zo sportief Stan de matzet te laten uitvoeren.

Sybolt Strating speelde tegen een jonge Poolse die aanvankelijk zeker niet minder stond. Ze begon aan een uitstapje met de dame en dat was minder handig. “Hierna kreeg ik een sterke aanval die al snel doorsloeg.”

Florian Jacobs had zijn dag niet. In plaats van zelf de lopers te ruilen liet hij zijn tegenstander dat doen waardoor een toren enigszins verdwaalde. Het geitenpaadje naar een minder eindspel wist Florian niet te vinden.

Fitzgerald Krudde zette de partij origineel op en bereikte een gelijke stelling. Afruil van een pion en een loper tegen een paard gaf zijn tegenstander de beste papieren. De grootmeester benutte zijn kansen en Fitzgerald gaf zich gewonnen.

Conor O’Donnell mocht het opnemen tegen een voormalig Europees kampioen en deed dat prima. In het middenspel had hij door een kwaliteitsoffer een klein voordeeltje kunnen krijgen. In de fase die volgde deed hij het net iets minder handig dan zijn illustere opponent die hem met een sterke paardzet verraste. Conor vond de juiste verdediging niet en kon enkele zetten later opgeven.

Martijn van der Eijk zag een winstweg, maar die was lang en niet eenvoudig. Hij koos een andere mogelijkheid en stuitte op een sterke verdediging. Een gelijke stelling liet hij nog uit zijn vingers glippen.

Piet Peelen gaf zijn tegenstander teveel de vrije hand. Dameruil gaf kans op een vesting. Een poging tot tegenspel werd fraai weerlegd waarna de partij verloren was.

Robert Ris offerde een pion maar zijn tegenstander leek uitstekend op de hoogte en verdedigde zich goed. Remise leek onvermijdelijk. Maar ook hier ging het na een foutje nog mis.

Zukertort Amstelveen staat gedeeld achtste met HWP Sas van Gent en De Stukkenjagers. Voor handhaving op het hoogste niveau lijkt de komende wedstrijd in Sas van Gent beslissend.

Een schaaktechnischer verslag vind u op: http://zukertortamstelveen.nl/nieuws.html#n2313

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie