Stan van Gisbergen voert zijn winnende combinatie uit.
Stan van Gisbergen voert zijn winnende combinatie uit. Wouter Simonis

Schakers verliezen belangrijk degradatieduel

12 februari 2023 om 18:28 Sport Deel je nieuws

Zukertort Amstelveen is er in de 6e ronde van de landelijke schaakcompetitie niet in geslaagd om zijn positie te verstevigen. In een spannend duel om de degradatie verloor Zukertort met de kleinst mogelijke cijfers (4,5 - 5,5) van De Stukkenjagers uit Tilburg.

Na een korte remise van Piet Peelen leek er nog niets aan de hand. Martijn van der Eijk strafte een stukoffer van zijn jonge opponent af door goed te verdedigen en daarmee de buit binnen te halen. Stan van Gisbergen speelde een prima partij. Een gedegen opbouw resulteerde in een centrumoverwicht. Hij drong binnen met een toren en besliste de partij in een fraaie aanval. Fitzgerald Krudde voerde ook de zetten uit voor zijn gehandicapte tegenstander. Die liet te veel gaten vallen in zijn stelling, waardoor Fitzgerald met zijn stukken kon binnenvallen.

Dit uitstekende begin vond echter geen vervolg. Sander Los speelde op bord 1 de opening niet goed en verloor kansloos. Robert Ris en Arthur de Winter hadden hun dag niet en moesten eveneens het onderspit delven. Conor O’Donnell verloor een kwaliteit en liet vervolgens mat toe. Daarmee was een grote voorsprong in een mum van tijd veranderd in een 3,5 - 4,5 achterstand.

Teamleider Florian Jacobs voerde een zwaar gevecht. Het lukte hem niet om de koningsvleugel van de tegenstander open te breken. Na een foutieve terugslag was zijn partij verloren. Sybolt Strating wist een gedekte vrijpion te verkrijgen en daarmee duurzaam voordeel. Pas in het verre eindspel wist hij dit voordeel te verzilveren.

Zukertort Amstelveen blijft daarmee staan op de achtste plaats van de Meesterklasse. In de laatste drie ronden tegen Groninger Combinatie, HWP Sas van Gent en Zuid Limburg zal het beter moeten, anders volgt al na één seizoen degradatie naar de eerste klasse.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie