Het winnende team, met vlnr Sybolt, Stan, Piet, Arthur, Robert, Florian, Fitzgerald, Sander, Gijs. Marc ontbreekt op de foto.
Het winnende team, met vlnr Sybolt, Stan, Piet, Arthur, Robert, Florian, Fitzgerald, Sander, Gijs. Marc ontbreekt op de foto. Zukertort

Schaakclub Zukertort Amstelveen promoveert naar de Meesterklasse

12 juni 2022 om 22:42 Sport Deel je nieuws

Schaakvereniging Zukertort Amstelveen speelt volgend jaar in de Meesterklasse, ‘de Eredivisie van het Nederlandse competitieschaak’. Afgelopen zaterdag werd de allesbeslissende match tussen het team van Zukertort en het tiental van Caissa-Eenhoorn uit Hoorn gewonnen.

Caissa-Eenhoorn had de kansen nog in eigen hand, want bij winst zou het team Zukertort op de ranglijst passeren. Dat heeft er echter nooit echt ingezeten. Weliswaar kwam Zukertort na twee remises op een 2-1 achterstand door een nederlaag, maar die werd echter al binnen enkele minuten gecompenseerd door de winst van invaller Marc Overeem. Een volgende winstpartij, van Fitzgerald Krudde, zorgde voor een 3-2 voorsprong.

Toen de ‘kruitdampen van de tijdnoodnoodfase’ goed en wel waren opgetrokken leken de vijf resterende stellingen allemaal iets beter te staan voor de Zukertort-spelers. De winst van Gijs IJzermans bracht de victorie heel dichtbij, en het was vervolgens Arthur de Winter die de beslissende remise scoorde voor 5-3 om de promotie voor Zukertort veilig te stellen. De overige twee partijen werden remise, en zo zegevierden de Amstelveners met 6-4.

Zukertort is komend jaar dus weer terug in de Meesterklasse waar het van 1983 tot 2005 ook al 22 jaar onafgebroken speelde. Het is loon naar werken voor de ambitieuze club. Het eerste team bestaat de laatste jaren uit een motorblok van vaste, zeer ervaren spelers Sander Los, Sybolt Strating, Stan van Gisbergen, Florian Jacobs en Fitzgerald Krudde. Om de promotiekansen te vergroten werd het team versterkt met twee zeer sterke spelers. Robert Ris is Amstelvener en kind van de club, en ook Piet Peelen heeft een Zukertort-historie. Dit jaar werd het team naast enkele invallers verder meestal aangevuld met Lody Kuling, Renzo Finkenflugel en jeugdtalent en kersvers Nederlands kampioen tot 14 jaar Arthur de Winter. Arthur verloor geen enkele competitiepartij en toonde aan dat dit hoge niveau al aankan.

De promotie is de kroon op een succesvol seizoen voor Zukertort, waarin het tweede team zich keurig handhaafde en het derde team, een gemengde jeugd-senioren team, door kampioen te worden ook promoveerde. Naast Arthur de Winter liet ook de rest van de Zukertort-jeugd regelmatig van zich spreken. Hoogtepunten waren Anika Bagga die Nederlands meisjeskampioen tot 10 jaar werd, en het C-team (tot 14 jaar) dat net naast goud greep en tweede van Nederland werd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie