Afbeelding
Naomi Heidinga

Hockey voor expats bij MHC

22 maart 2019 om 19:30 Sport/sport

AMSTELVEEN Op zondagochtend kunnen expats op laagdrempelige manier kennismaken met hockey bij MHC Amstelveen (Mixed Hockeyclub Amstelveen). De club wil de verbinding zoeken met de expat-gemeenschap in Amstelveen. "We willen het sportieve hart worden voor een grote en gevarieerde groep mensen," aldus MHC Amstelveen.

Zondagochtend, half elf. Op het veld van MHC-Amstelveen wordt in twee groepjes getraind. Aan de linkerkant kinderen en volwassenen die met elkaar een partijtje spelen. Aan de andere kant spelen jongere kinderen een wedstrijdje tegen elkaar. De voertaal is Engels, al klinkt er af en toe ook een andere taal. Dat is het leuke van expathockey: verschillende culturen komen bij elkaar.

AFZEGGINGEN Joost van Eyk is één van de trainers. "Vanwege het slechte weer hebben we een aantal afzeggingen. Daardoor is het clubje kleiner dan normaal." De club heeft ruimte voor nieuwe spelers. "In Amstelveen wonen duizenden expats. Het zou leuk zijn wanneer we elke zondag een groep van zo'n honderd expats zouden kunnen verwelkomen. Dit is een mooie kans voor ouders om samen met hun kind te sporten. In Engeland gebeurt dat veel meer."

Niet alle ouders hockeyen mee. Langs de kant staat een aantal ouders te kijken. Ze hebben verschillende nationaliteiten, van Engels, Duits, Italiaans tot Japans. Een moeder met Italiaans-Duitse achtergrond vertelt dat haar kinderen beide op voetbal zitten, maar ze wil ze graag kennis laten maken met een andere sport. Dat kan bij de hockeyclub: de expats kunnen voor de hockeylessen op zondag een stempelkaart kopen, in plaats van een lidmaatschap aan te gaan. "De stempelkaart geeft recht op tien lessen. Iedereen kan daarop meespelen," vertelt Joost. "Nu heeft een gezin bijvoorbeeld een vriendje van hun zoon meegenomen."

STEMPELKAART De stempelkaart is ideaal voor expats. "Expats hebben het druk, maken geregeld reizen, bijvoorbeeld om familie te bezoeken. Ze hebben dus geen tijd om elk weekend op het veld te staan." Dat wordt beaamd door de ouders langs de kant. Ze zijn doordeweeks druk en hebben geen tijd hun kinderen naar een sportclub te brengen. In het weekend hebben ze meer tijd. Ook het sporten met de kinderen is een leuke ervaring.

Na de training wordt in de kantine samen nog wat gedronken. De limonade en biscuits staan klaar. "Dit is een mooie manier om met elkaar in contact te komen. Dat geldt voor zowel expats als Amstelveners. We stimuleren dat expats na de training nog iets langer blijven, bijvoorbeeld om te kijken naar het eerste vrouwen- of herenteam. Daardoor leren ze steeds meer mensen kennen."

HOCKEYCULTUUR Het sporten de hockeyclub biedt expats de mogelijkheid om te proeven van de Nederlandse hockeycultuur. Volgens Joost, die in meerdere landen gehockeyd heeft, is die uniek. "Hockey is één van de grootste sporten in Nederland. Het is heel gemixt: jongens, meisjes en ouderen sporten door elkaar. Bovendien is het een echte familiesport. Naast ouders, sporten vaak broertjes en zusjes bij dezelfde vereniging. Bij de vereniging spelen naast oud en jong, talentvolle en ambitieuze hockeyers met daartegen over mensen die meer recreatief willen sporten."

MHC Amstelveen is een kleinschalige hockeyclub. Daardoor is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. De club heeft plek voor nieuwe leden. Interesse? Meer informatie: www.mhc-amstelveen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie