De winnaars van de diverse titels op het podium.
De winnaars van de diverse titels op het podium. Foto: Bernadette Zevenhuizen

Paralympisch wielrenner Daniel Abraham Gebru Amstelveens Sporter v/h Jaar, hockeyster Marit van Buul Talent v/h Jaar

10 februari 2024 om 12:44 Sport

AMSTELVEEN Tijdens het Amstelveen Sportgala zijn vrijdagavond onder meer de winnaars van de titels Sporter van het Jaar en Talent van het Jaar 2023 bekendgemaakt. Amstelveens Sporter van het Jaar werd de paralympisch wielrenkampioen Daniel Abraham Gebru. De titel Talent van het Jaar ging naar Marit van Buul, keepster in een hockeyteam bij de club Pinoké en in het Nederlands O18. Rugbyclub ARC werd uitgeroepen tot Vereniging van het Jaar. De Peter Post Oeuvreprijs ging naar voormalig hockeyinternational Carole Thate. Corrie van Hugten van de stichting Rolstoeldansen Amstelveen kreeg de titel Vrijwilliger van het Jaar. Coach van het Jaar werd Serge Boyd van Basketbalvereniging MBCA. Ook werden alle Amstelveense sportkampioenen gehuldigd. 

Het Amstelveen Sportgala vond net als vorig jaar plaats in het Hermann Wesselink College. Presentatoren van de avond waren Heleen van Ketwich Verschuur, directeur AmstelveenSport en Mathijs Groenewoud van 1Amstelveen. Ruim 450 gasten genoten van een avond vol entertainment en het uitreiken van prijzen en de huldiging van de Amstelveense sportkampioenen. Traditiegetrouw opende Burgemeester Tjapko Poppens het gala met het serveren van een gouden bal.


De drie genomineerde talenten met burgemeester Poppens; Bartu Karayel, Enzo Fontein en winnaar Marit van Buul - Foto: Bernadette Zevenhuizen

TALENT VAN HET JAAR

Tijdens het gala werd onder meer bekendgemaakt dat hockeykeepster Marit van Buul talent van het Jaar is geworden. Een maand lang kon het publiek stemmen op vijf talenten op de shortlist. Meer dan 5.000 stemmen werden er uitgebracht. Deze stemmen telden voor 50 procent mee. De jury, bestaande uit de club van sportambassadeurs en talentbegeleider van AmstelveenSport, was goed voor de andere 50%. Marit van Buul kreeg complimenten van de jury voor haar geweldige steun in spannende momenten voor haar team. De Rabobank draagt het ontwikkelen van sporttalenten een warm hart toe en is daarom al jarenlang betrokken bij deze prijs. Naast Marit ontvingen ook runner-ups rugbyspeler Enzo Fontein en tennisser Bartu Karayel de door de Rabobank gesponsorde prijs.


Serge Boyd van Baskerbalvereniging MBC en wethouder Adam Elzakalai. - Foto: Bernadette Zevenhuizen

COACH VAN HET JAAR

Serge Boyd van Basketbalvereniging MBCA werd tijdens het Amstelveens Sportgala uitgeroepen tot Coach van het Jaar 2023. ‘Hij is de beste jeugdbasketbal coach en talentopleider van Nederland!’ aldus de inzending door de jongens van zijn team jongens M16. De prijs werd uitgereikt door  wethouder Adam Elzakalai. 


Corrie van Hugten, voorzitter van de stichting Rolstoeldansen Amstelveen en sportwethouder Herbert Raat. - Foto: Bernadette Zevenhuizen

VRIJWILLIGER VAN HET JAAR

Corrie van Hugten werd voor haar inzet als voorzitter van de stichting Rolstoeldansen Amstelveen beloond met de titel Vrijwilliger van het Jaar. Ze werd door de jury geroemd omdat zij zich al vele jaren inzet om zo veel mogelijk mensen het plezier van sporten te laten beleven en ervoor zorgt dat haar vereniging meedoet aan veel activiteiten in Amstelveen. Daarbij geen beperkingen ziet, maar juist denkt in uitdagingen en oplossingen daarbij domein overstijgend te werk gaat binnen de gemeente Amstelveen. 


Vertegenwoordigers van de Amstelveense Rugby Club met sportwethouder Raat. - Foto: Bernadette Zevenhuizen

VERENIGING VAN HET JAAR

De Amstelveense Rugbyclub (ARC) won de titel Vereniging van het Jaar. Verenigingen was gevraagd in hun motivatie aan te geven waar ze het meest trots op waren in 2023. Bij ARC groeide een in eerste instantie klein en op het oog eenvoudig initiatief, het met elkaar eten op trainingsavonden, uit tot een moment waar door velen wekelijks naar werd uitgekeken. Het is juist deze ultieme verenigingsgedachte, het ‘met elkaar’ dat ARC tot winnaar maakte. Trots namen de vertegenwoordigers van de Amstelveense Rugby Club de wisselbeker en de door de gemeente ter beschikking gestelde cheque van 2.500 euro in ontvangst uit handen van wethouder Sport Herbert Raat.


Karel Gieteling (prijswinnaar vorig jaar) en Carole Thate. - Foto: Bernadette Zevenhuizen

PETER POST OEUVREPRIJS

Bijzonder moment tijdens het Amstelveen Sportgala was de uitreiking van de Peter Post Oeuvreprijs, een prestigieuze award voor een (oud) topsporter die een connectie heeft met Amstelveen en die binnen de sport verbindend is. Dit jaar is voormalig hockeyinternational Carole Thate de gelukkige winnaar van deze prachtige prijs, vanwege haar indrukwekkende erelijst als actieve sporter en haar inzet voor de sport daarna. Carole Thate ontving de award, een prachtig beeld van wielrenner Peter Post, uit handen van judoka Karel Gietelink, die vorig jaar deze prijs ontving.  


Burgemeester Tjapko Poppens met dochter Julia van Daniel Abraham Gebru en José Looijmans - Foto: Bernadette Zevenhuizen

SPORTER VAN HET JAAR

Als sluitstuk en hoogtepunt maakte burgemeester Tjapko Poppens vol trots bekend dat de in Amstelveen wonende paralympisch kampioen wielrennen Daniel Abraham Gebru zich Sporter van het Jaar 2023 van de gemeente Amstelveen mag noemen. Zijn uitzonderlijke sportprestaties afgelopen jaar en de daaraan voorafgaande jaren plus zijn tomeloze energie om anderen te enthousiasmeren te gaan sporten maken hem een icoon voor de sport. 

De van oorsprong Eritrese wielrenner Daniel Abraham Gebru won goud tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016, tijdens die in Tokio in 2021 goud op het onderdeel tijdrit en brons op wegrit. In 2022 behaalde hij een gouden medaille op het WK tijdrit. In de zomer van 2023 won Daniel maar liefst twee keer goud, én op de scratch én bij de tijdrit op de weg tijdens het WK Wielersport in Glasgow, Schotland. In 2016 en vorig jaar was Daniel ook al genomineerd voor Sporter van het Jaar, de jury kon er niet langer omheen, een sporter met zo’n groot talent verdient het om te worden gekozen tot Sporter van het Jaar. 

De jury is niet alleen onder de indruk van zijn uitzonderlijke sportprestaties, maar ook van het enthousiasme waarmee hij anderen stimuleert te gaan sporten. In Amstelveen zet hij zich in tijdens sportevenementen en weet dan met zijn vrolijke glimlach velen in beweging te krijgen. “Blijf lekker actief en niet te veel zitten”, is dan ook het advies van Daniel. Omdat hij momenteel op trainingskamp is om zich voor te bereiden voor de Olympische Spelen in Parijs deze zomer was hij er zelf niet bij. De prijs werd in ontvangst genomen door zijn meer dan trotse dochter Julia.  


De huldiging van de Amstelveense sportkampioenen tijdens het Amstelveen-Sportgala. - Foto: Bernadette Zevenhuizen.

HULDIGING KAMPIOENEN

Na het uitreiken van de prijzen in de diverse categorieën werden de kampioenen gehuldigd. Zij kwamen onder luid applaus de trap af naar de foyer en werden op de catwalk gehuldigd. De kampioenen die zijn gehuldigd zijn:

Basketbal: Vrouwen U14, Mannen U14, Mannen U16 en 3x3 Basketball Hair Jordan, bestaande uit Lilou Rusticus, Isa Pigot, Sofie Zuskov en Ivy Panka van Basketbalvereniging MBCA

Hiphop: Duo Robin & Melissa, Duo Maebh  & Noa en Saige Chocolad van Dance Improvement

Honkbal: Lucas Baan en Thomas Baan van Diamonds baseball Academy

Kanoën: Ilona Roebana van Kanovereniging Frisia

Karate: Mckenzie Gonsalves, Kirill Ogarev en Patrisia Othman van Karate-Do Buitenveldert

Rolstoeldansen: Ilona Brugman, Richard Okkerse, Margriet Doorenspleet en Mirjam Tolen van Stichting Rolstoeldansen Amstelveen

Schaken: Team D1, bestaande uit Achyuth Aravindhan, Akshaj Katpatal, Reyansh Kakrana, Aashray Mittal en Aakrit Seth van Schaakvereniging Zukertort.

Schermen: Michael Dijkstra van Schermvereniging Tréville

Turnen: Jeugdteam springgroep en Combi springgroep Die Haghe/United Amstelveen van Turnvereniging United Amstelveen

Waterskiën: Roger Pop

Zwemmen: Nick Vodde van Zwemvereniging De Futen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie