Vertegenwoordigers van de vijf pilot-verengingen poseren met de regenboogvlag uit de All Together Challenge Box
Vertegenwoordigers van de vijf pilot-verengingen poseren met de regenboogvlag uit de All Together Challenge Box AmstelveenSport

Inspiratiesessie tijdens Sportweek: ‘Belangrijk dat iedereen mee kan doen’

26 september 2022 om 15:00 Overig

AMSTELVEEN Tijdens de Sportweek vond donderdagavond de inspiratiesessie ‘Iedereen welkom in de sport’ plaats in Amstelveen. Volgens de organisatoren klinkt de titel van de bijeenkomst als een een vanzelfsprekendheid, maar gaat dat helaas niet altijd op. Sporters deelden donderdag hun persoonlijke verhaal, waaruit bleek dat je je zo buitengesloten kunt voelen dat je stopt met sporten. Doel van de inspiratiessessie was met elkaar van gedachten wisselen over hoe door sportverenigingen kan worden ingezet op meer inclusie en een positief en veilig sportklimaat voor iedereen.

De inspiratiesessie werd georganiseerd door de Alliantie Gelijkspelen en AmstelveenSport en gehouden in het clubhuis van de hockeyclub MHC Amstelveen. De Alliantie Gelijkspelen is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties dat zich inzet om LHBTI+-acceptatie in de sport te bevorderen. MHC Amstelveen is één van de vijf verenigingen van Sportpark West aan de Sportlaan die deelneemt in de Pilot Inclusief Sporten. De andere verenigingen zijn de honk- en softbal vereniging De Vliegende Hollander, de rugby club ARC, Voetbalvereniging NFC en de handboogvereniging Amstelschutters. De pilot is mogelijk gemaakt door samenwerking met de gemeente Amstelveen, AmstelveenSport en de Alliantie Gelijkspelen 4.0.

PEPIJN KEPPEL Bij de sessie waren naast vertegenwoordigers van de vijf pilotverenigingen, wethouder  Marijn van Ballegooijen (Diversiteit), een aantal raadsleden en geïnteresseerden van andere sportverenigingen aanwezig. Voormalig tophockeyer Pepijn Keppel vertelde waarom hij na tien jaar plotseling de topsportwereld verliet en welke rol zijn seksuele geaardheid daarbij heeft gespeeld. Britt Vonk en Dyanne Bito vroegen aandacht voor een veilige en inclusieve sportomgeving. Namens het NOC*NSF was Sam de Vor, programma manager inclusieve sport, aanwezig.

THUIS VOELEN Het is volgens betrokkenen belangrijk dat iedereen mee kan doen aan sport. Wie regelmatig sport en beweegt, voelt zich gelukkiger en geniet meer van het leven. Bovendien haalt het mensen uit hun isolement en verbindt grote groepen. Sport bevordert een actieve gezonde leefstijl voor mensen mét en zonder beperking of chronische ziekte. Het moet ook een plek bieden waar ook bijvoorbeeld ouderen, mensen met een laag inkomen, de LHBTI+ community én mensen met verschillende culturele achtergronden zich thuis kunnen voelen. Wethouder Van Ballegooijen benadrukte dat sporten en het verenigingsleven van sportclubs een belangrijk onderdeel vormt voor een inclusieve samenleving.

PRETTIG SPORTKLIMAAT Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor sportverenigingen. Zij kunnen bijdragen aan een veilig en prettig sportklimaat zijn waar je kan zijn wie je bent, zonder dat iemand daar een oordeel of een mening over heeft. Ook voor wie deelnemen aan sport niet vanzelfsprekend is, moet volgens de betrokken organisaties kunnen sporten bij een club die bij hem of haar past.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie