Leden en vrijwilligers zijn over het algemeen trouw gebleven aan hun sportvereniging
Leden en vrijwilligers zijn over het algemeen trouw gebleven aan hun sportvereniging Pixabay

Amstelveense sportverenigingen hebben coronacrisis redelijk doorstaan

17 september 2021 om 09:00 Overig

AMSTELVEEN Uit een inventarisatie die de gemeente heeft gehouden, blijkt dat de meeste Amstelveense sportverenigingen de coronacrisis redelijk goed hebben doorstaan. De coronasteun, met name de gedeeltelijke kwijtschelding van de huur, heeft hier positief aan bijgedragen. Enkele verenigingen geven echter wel aan er financieel slecht voor te staan door extra gemaakte kosten en derving van inkomsten.

De gemeente heeft de sportverenigingen tijdens de coronacrisis bijgestaan en de vinger aan de pols gehouden.  Vlak voor de zomer heeft de gemeente een korte enquête uitgezet bij deze verenigingen om te horen wat de zij nodig hebben om te herstellen en goed aan het nieuwe sportseizoen te kunnen starten. De vragenlijst is door 42 verenigingen ingevuld.

TROUW AAN DE CLUB De verenigingen laten een verschillend beeld zijn voor wat betreft de ontwikkeling van het aantal leden. Uit de enquête blijkt dat het ledenaantal bij 12 van de 42 deelnemende verenigingen is gedaald en bij 9 verenigingen juist is gestegen. Verenigingen melden vooral afmeldingen van oudere leden en aanmeldingen van jongere sporters en internationals. Over het algemeen zijn leden en vrijwilligers echter trouw gebleven aan hun vereniging. Bij de meeste verenigingen zijn de vrijwilligers dan ook behouden gebleven. Vijf verenigingen zagen vrijwilligers vertrekken, terwijl bij één vereniging het aantal vrijwilligers juist  toenam.

DALENDE INKOMSTEN Tien verenigingen gaven aan dat ze nauwelijks financieel effect hebben ondervonden van de coronacrisis. Andere verenigingen zagen (bar)inkomsten dalen en reserves afnemen. Een aantal verenigingen heeft de contributie tijdelijk verlaagd voor de periode waarin niet of beperkt kon worden gesport. Op gebied van accommodatiekosten ondervonden de verenigingen zowel financieel voordeel als nadeel. Zo moesten er soms grotere zalen gehuurd worden in verband met 1,5 meter-maatregel, maar was er ook sprake van voordeel vanwege huurkwijtschelding.

CORONASTEUN Ongeveer de helft van de verenigingen heeft een beroep gedaan op coronasteunmaatregelen. Dit gaat onder meer om de Tegemoetkoming Amateursportorganisaties (TASO), Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en huurkwijtschelding. De verenigingen die geen beroep hebben gedaan op steunmaatregelen hadden dit niet nodig of kwamen hier niet voor in aanmerking.

De verenigingen geven in de enqeête ook aan dat de gemeente hen in de herstelfase na corona kan ondersteunen met een lokale promotionele campagne voor sportverenigingen en ledenwerving.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie