Buiten sporten in park of bos.
Buiten sporten in park of bos. Robin Utrecht

Gemeente gaat buitensportfaciliteiten verbeteren

2 april 2020 om 07:00 Overig

AMSTELVEEN Buitensporten in groepen is er op dit moment even niet bij. De coronarichtlijnen beperken de mogelijkheden voor de buitensport. Ook de fitnesstoestellen in de openbare ruimte zijn nu niet te gebruiken. Maar individueel is het nog mogelijk om het park of het bos in te gaan voor een wandeling of een fietstocht.

"In beweging blijven is juist nu belangrijk om de zinnen te verzetten. Mits iedereen zich houdt aan de richtlijnen die zijn gesteld", zegt wethouder Sport Rob Ellermeijer. In normale tijden sport Amstelveen ook al op grote schaal buiten. "Steeds vaker sporten en bewegen mensen buiten, niet gebonden aan een sportvereniging", aldus Ellermeijer. "In deze coronacrisis kent ook de buitensport beperkingen, maar wij zetten de plannen door om na de crisis de buitensporter nog beter te faciliteren."

De gemeente heeft voordat de coronacrisis begon onderzoek uitgevoerd naar de buitensportfaciliteiten in de openbare ruimte. Veel Amstelveners zijn actief en lopen, wandelen of fietsen. De gemeente heeft onderzocht hoe dit sporten in de openbare ruimte nog beter kan worden gefaciliteerd. Uit het onderzoek blijkt dat de sport- en beweegmogelijkheden en de beleving kunnen worden verbeterd. Zo kunnen verschillende beweegroutes beter met elkaar worden verbonden en meer door groene omgevingen worden geleid. Ook kan de kwaliteit van fiets-, hardloop- en wandelpaden worden verbeterd.

Daarnaast is onderzoek gedaan naar verlichting, bewegwijzering, watervoorzieningen en zogenoemde urban gyms waar aan fitness wordt gedaan.

ONDERZOEK Het onderzoek is gedaan met enquêtes, data-analyse van duizenden gebruikers van een sportapp, en visuele waarneming. "We hebben nu goed in beeld waar wordt gesport in Amstelveen, welke routes het meest worden genomen, waar behoeftes liggen en wat we kunnen verbeteren", legt Ellermeijer uit.

ACTIEPLAN De inzichten in ruimtelijk gedrag en beleving leiden tot verbetermogelijkheden voor de korte, middellange en lange termijn. Hiervoor wordt een actieplan opgesteld. De
verwachting is dat dit in het najaar 2020 klaar is. Een aantal korte termijnacties zal naar verwachting al dit jaar worden uitgevoerd.

KORTE TERMIJN "Op korte termijn kunnen we bijvoorbeeld de wegkwaliteit verbeteren op de meest gebruikte routes", zegt Ellermeijer. "Ook kunnen we fitnesstoestellen en waterpunten
toevoegen op nader te bepalen plekken waar veel gestart en geëindigd wordt. Daarnaast brengen we bewegwijzering aan op bijvoorbeeld 5 km-rondjes of 10 km-rondjes."

LANGERE TERMIJN Voor de middellange en lange termijn wordt onder meer gedacht aan betere fietsverbindingen aan de oostkant van Amstelveen tussen Bankras/Kostverloren en Groenelaan en van de Amstel naar de Rondehoep. Ook de oost-west-fietsverbinding wordt nader bekeken, waarbij wordt beoordeeld of wegen die in groene gebieden liggen - bijvoorbeeld tussen twee parken - beter geschikt gemaakt kunnen worden als fietsroute. Daarbij kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een fietsstraat, waar de 'auto te gast' is. Zo wordt het mogelijk om meer te bewegen in een omgeving met een parkachtige beleving.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie