Koeien in de Bovenkerkerpolder.
Koeien in de Bovenkerkerpolder. Naomi Heidinga

Inzet voor bescherming gebied gaat door

19 mei 2020 om 10:50

Amstellanddag gecanceld

ƄMSTELLAND De Amstellanddag die normaal gesproken op de eerste zondag in juni gehouden wordt, gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. De stichting Beschermers Amstelland mist daarmee een belangrijke mogelijkheid om haar werk extra onder de aandacht te brengen. Maar dat betekent niet dat de inzet voor bescherming van het gebied niet doorgaat, meldt voorzitter Renske Peters.


De Amstellanddag zou dit jaar op zondag 7 juni plaatsvinden. Jaarlijkse openen op deze dag onder meer boeren, kunstenaars en ondernemers die in het gebied gevestigd zijn hun deuren voor het publiek. Eind maart besloot de stichting om de voorbereidingen voor het evenement te staken vanwege alle onzekerheden die de coronacrisis met zich meebracht. 'Bovendien wilden we mensen op de locaties die deel zouden nemen vanwege het virus ook niet confronteren met bezoekers.'' Het besluit werd direct met veel begrip ontvangen. ''Het is jammer, want we hadden het heel graag gedaan. Maar het is nu niet anders," stelt Renske Peters.

Beschermers Amstelland hoopt later dit jaar nog een aantal kleinschalige activiteiten te kunnen organiseren rond Amstelland als alternatief voor de Amstellanddag. "Maar er komt dit jaar geen echte dag met allerlei evenementen meer,'' vertelt Renske Peters. "Dat doen we volgend jaar weer. Dan willen we extra uitpakken op de Amstellanddag die dan op 6 juni gehouden wordt.'' Ze hoopt dat het later dit jaar nog wel mogelijk is om bijvoorbeeld een kleinschalige lezing of een excursie te organiseren.

De stichting mist met het schrappen van de Amstellanddag wel het belangrijkste moment in het jaar om haar werk onder de aandacht te kunnen brengen. Doel van de dag is om meer bekendheid te geven aan het eeuwenoude natuur- en cultuurhistorische landschap waar de Amstel zich doorheen slingert. Beschermers Amstelland wil het behouden als een open en toegankelijk agrarisch gebied met grote natuurwaarden. Daarin moet dan met respect voor landschap, natuur en cultuurhistorie geboerd en gerecreƫerd kunnen worden.

Lees meer over recente inzet door de stichting in premiumartikel op amstelveensnieuwsblad.nl


Renske Peters en Hans Buijze van Stichting Beschermers Amstelland.