Annemieke Luursema is voorzitter van KWF Amstelveen.
Annemieke Luursema is voorzitter van KWF Amstelveen. naomi heidinga

Eigen ervaring leidt tot inzet KWF

18 mei 2020 om 18:41

AMSTELVEEN Annemieke Luursema-Koorn zet zich al jaren in voor KWF. Voor de goede doelenorganisatie heeft ze verschillende vrijwilligersfuncties vervuld. Nu is ze voorzitter van de afdeling Amstelveen. Vorige kandidaat Sarah Birnie, haar fysiotherapeut en sportbegeleider, vindt haar een sterke vrouw. “Ze is de laatste jaren enorm gegroeid in haar gezondheid. Ik wil graag weten waar ze de energie en motivatie vandaan haalt om dat te doen.”


Dertig jaar geleden werd bij Annemieke leukemie geconstateerd. “Ik werd behandeld met chemokuren. Dat ging toen anders dan nu. Ik lag van september tot en met maart alleen in een kamertje.” De leukemie werd zo succesvol bestreden, maar ze kreeg een ernstige complicatie als gevolg van de chemo’s: een hersenbloeding. “Daardoor raakte ik linkszijdig verlamd.” Het leverde een blijvende handicap op, al weigert Annemieke het op te geven. Dankzij haar energie en doorzettingsvermogen merkt ze nog steeds vooruitgang. “Sarah was eerst mijn fysiotherapeut, ze zat toen nog bij een andere werkgever. Zes jaar geleden ben ik bij haar gaan sporten. Dat werkt heel fijn, ik doe oefeningen onder haar begeleiding. Dat gaat beter dan wanneer ik in de sportschool een lijstje oefeningen zou op krijgen. Sommige oefeningen zijn wel geschikt, andere kan ik beter achterwege laten.”

Waarom ben je vrijwilliger geworden voor het KWF?

“Dat komt voort uit mijn eigen ervaringen. Ik wilde graag wat terug doen. In de krant zag ik een advertentie dat ze collectanten zochten. Daar heb ik me voor aangemeld. Door de jaren heen heb ik verschillende functies vervuld: van collectant tot wijkhoofd. Nu ben ik voorzitter van de afdeling Amstelveen, maar daarnaast doe ik ook andere dingen. Ik collecteer nog steeds.”

Is Amstelveen vrijgevig?

“Dat zou je wel verwachten, het is een rijke gemeente. Maar in de praktijk valt dat nog weleens tegen. Zo loopt de collecteopbrengst al een aantal jaar terug. ”

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

“Nabil Bardan van het Verspaleis, de groentewinkel in het winkelcentrum Waardhuizen. Ik ben benieuwd hoe de ondernemers het volhouden. Hoe zien zij de toekomst?”


Lees het hele artikel online als premiumartikel.