Veel vragen over overgang naar aardgasloos tijdperk

19 mei 2020 om 09:40

Mogelijkheden alternatieve energie beperkt

René de Leeuw

AMSTELVEEN De gemeenteraad heeft nog veel vragen bij de aardgasloze toekomst. De mogelijkheden voor belangrijke alternatieve energiebronnen als zon en wind zijn in Amstelveen beperkt, twijfels zijn er over het verbranden van biomassa en een grote vraag is ook wat de energietransitie de burger gaat kosten, vooral de woningbezitter.


Voor Amstelland, waar Amstelveen deel van uitmaakt, is recent uitgezocht welke alternatieven er zijn. Momenteel wordt in Amstelland 53 GigaWattuur aan groene energie opgewekt en dit kan met 230 GigaWattuur worden uitgebreid. Mogelijkheden in Amstelveen zijn vooral zonnepanelen op daken, boven parkeerterreinen en langs de A9. Windenergie is hier vrijwel onmogelijk vanwege Schiphol. Wel wordt gekeken naar uitbreiding van het bestaande warmtenet in Amstelveen, dat warmte benut van de elektriciteitscentrale in Diemen. Ook biomassa wordt genoemd.


NATUURLANDSCHAP Michel Becker (AVA) voelt niets voor zonnepanelen in het waardevolle natuurlandschap rond Amstelveen, zo liet hij donderdagavond blijken in de raadscommissie voor Ruimte, Wonen en Natuur (RWN): “Ze nemen veel ruimte in en ontsieren het landschap.” Hij voelt ook niets voor het verbranden van biomassa, waarvan de voordelen voor CO2-beperking omstreden zijn. Kleine molens op bedrijfspanden en op boerenerven ziet Becker wel zitten. Grote zorgen maakt hij zich over de gevolgen van de energietransitie voor met name woningbezitters: “Moeten die straks een tweede hypotheek afsluiten? En als ouderen die niet krijgen, wat dan?”

Vergelijkbare zorgen leven bij VVD en BBA. Dick Aanen (CDA) vroeg zich af of bestemmingsplannen kunnen voorkomen dat projectontwikkelaars boerenland opkopen of huren om er zonnepanelen op te zetten. Wel ziet hij mogelijkheden voor zonnepanelen op daken van bedrijven en woningen. “Het CDA wil graag weten hoeveel woningeigenaren bereid zijn panelen te plaatsen. En of er coöperaties tot stand kunnen komen waarbij mensen met en zonder een geschikt dak samen zonneënergie kunnen benutten.” Dat laatste wil Aanen aanmoedigen met een motie in de komende raadsvergadering."

Mogelijk komt ook Patrick Adriaans (SP) met een motie hierover. Die benadrukte verder om niet alleen te kijken naar het opwekken van energie, maar vooral ook naar het besparen ervan. “Alles wat je bespaart, hoef je niet meer op te wekken. Ook moet niet alleen gekeken worden naar kosten van de energietransitie, maar ook naar de voordelen.”


INSPRAAK Wethouder Floor Gordon wees op een coöperatieproject in de Johannes Calvijnlaan waar zonnepanelen geplaatst zijn en bewoners stroom benutten van panelen op het dak van een ander. Zulke initiatieven steunt zij van harte. Zij deelt de zorgen over biomassa en meldde dat daarover een brief is gestuurd naar minister Wiebes. Vraagtekens leven er in de raad ook over Amsterdamse windmolenplannen in het gebied tussen A10, A2 en Amstel, waar Amstelveen dichtbij ligt. Over de wenselijkheid daarvan wil Gordon met Amsterdam in gesprek gaan.