Hotel café restaurant Abina aan de Amsterdamseweg.
Hotel café restaurant Abina aan de Amsterdamseweg. Google Streetview

'Steun van overheid blijft nodig'

19 mei 2020 om 10:27

Abina wil met iets ruimer terras toch nog wat van zomer maken

AMSTELVEEN Het bekende hotel café restaurant Abina wordt net als andere horecazaken zwaar getroffen door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op 15 maart moesten horecazaken tijdelijke de deuren sluiten en droogde ook bij Abina de inkomstenstroom op terwijl de kosten doorliepen. Alleen het hotel-gedeelte bleef open, maar vanwege de coronacrisis was de bezetting mager. Jeffrey Oudshoorn, die samen met Laurens Janssen de horecaonderneming runt, maakt dan ook graag gebruik van de ruimere mogelijkheden die per 1 juni van kracht worden. "Maar ideaal is het nog lang niet en steun van de overheid noodzakelijk." Hij hoopt ook dat de gemeente mee wil werken om het terras wat ruimer op te kunnen stellen.


De uitbaters van Abina zijn al bezig met plannen om van de versoepeling gebruik te kunnen maken. Het terras bij de zaak wordt nu begrensd door een glazen scherm. Omdat de stoelen en tafels vanwege de 1,5 meterregel ruimer opgesteld moeten worden, gaat dat ten koste van het aantal zitplaatsen. Oudshoorn hoopt dat te kunnen ondervangen door aan de andere kant van het scherm een rijtje tafels en stoelen bij te plaatsen. "We hopen dat de gemeente daar niet al te moeilijk over doet in deze tijd Doordat de mensen daar aan de andere kant van het scherm zitten zijn ze ook gelijk afgeschermd van de andere bezoekers."

De mogelijkheden om buiten gasten te kunnen ontvangen zijn uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden. Binnen kunnen ook gasten ontvangen worden, maar daar geldt per 1 juni nog wel het maximumaantal van 30 bezoekers, inclusief personeel. "Het is belachelijk dat daarbij ook de koks meegeteld moeten worden, want die staan bij ons in een afgesloten ruimte. In totaal zouden we dan binnen 22 klanten kunnen ontvangen." Als de maatregelen per 1 juli verder versoepeld worden, wordt er meer mogelijk omdat het maximale aantal bezoekers dan naar 100 gaat (inclusief personeel). "We hebben binnen ruimte genoeg om dat binnen de 1,5 meterregel te kunnen doen."

Klanten moeten zoals de regels ook voorschrijven vooraf reserveren. Op de bonnefooi binnenlopen is niet mogelijk. Ook de openingstijden worden aangepast, omdat het niet rendabel is om voor een klein aantal bezoekers tot na middernacht open te blijven. Abina kan voorlopig ook niet de functie vervullen van bruine kroeg annex feestcafé, die het van oudsher heeft. "Dat is helaas niet mogelijk binnen de 1,5 meter afstandregel want normaal is het bij ons altijd heel druk, en lopen er mensen door elkaar. Het is koffiedik kijken, wanneer dat weer kan. Misschien kan dat zelfs pas weer als een vaccin tegen het virus is."

Oudshoorn benadrukt dan ook dat het van belang dat de overheid compensatie blijft bieden en de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) van kracht blijft voor gedeeltelijke dekking van de loonkosten vanwege omzetverlies. ''We hebben dertig man personeel en ook andere kosten lopen door zoals de huur en de energierekening. De steun moet dus wel door blijven gaan."

Zie ook premiumartikel op amstelveensnieusblad.nl

Drukte bij Abina op Koningsdag in 2019.