Het is volgens Ad van Gorkom van De Kapper aan de Stationsstraat in het Oude Dorp momenteel een gekkenhuis. ''We werden gisterenavond tot half één gebeld. En op een gegeven moment klapte zelfs onze afsprakensysteem op de site eruit. Zo druk had ik het nu ook weer niet verwacht, maar het is wel leuk." Hij heeft uit voorzorg wel diverse preventieve maatregelen getroffen. Zo kunnen klanten zelf aangeven of ze willen dat de kapper een mondkapje draagt en of ze zelf een mondkapje op willen. Ook worden uit voorzorg wegwerp-kaplakens gebruikt. ''Normaal houden we niet van wegwerpartikelen, maar nu is het even niet anders. We houden ook meer ruimte vrij, de zaak moet niet helemaal volstromen." De zaak beschikt bovendien  sinds de verbouwing in oktober over een nieuw luchtzuiveringssysteem. 

SPANNENDE TIJD De Kapper is zeven weken dicht geweest. ''Ik heb nog nooit zo lang niet geknipt. We sloten een week eerder dan andere kapperszaken de deuren. Ik heb goede contacten met Italië en we hoorden daarvandaan vreselijke verhalen. Ik wilde geen risico's nemen met medewerkers en klanten. Het was een spannende tijd en dat blijft het ook nog wel. We kunnen nog niet terug naar zoals het was." Maar hij is heel erg blij dat hij nu weer open kan . "De klanten zijn dat ook, blijkt uit de reacties. We hebben al zeker tweehonderd mails gehad. De komende twee weken zitten we helemaal vol en we draaien extra diensten. We gaan nu ook op maandag open,'' aldus Ad van Gorkom. 

BLIJ Ook bij Hairblitz in winkelcentrum Middenhoven staat de telefoon roodgloeiend sinds het nieuws kwam dat kapperszaken op 11 mei weer open mogen. ''We zijn nu de zaak aan het schoonmaken om klaar te zijn voor als we weer open mogen, maar we komen daar nauwelijks aan toe omdat we steeds de telefoon op moeten nemen. We hadden verwacht dat we pas op 20 mei weer open mochten, maar nu kan dat dus al eerder en moeten we op stel en sprong alles regelen. Maar dat gaat allemaal natuurlijk wel lukken. We zijn blij dat we nu weer kunnen knippen en de klanten absoluut ook merken we uit de reacties," aldus Isabelle van Hairblitz. De agenda voor de komende tijd stroomt dan ook snel vol. De zaak heeft ook diverse preventieve maatregelen genomen. Zo is er meer ruimte tussen de kappersstoelen gemaakt. "En we hebben mondkapjes. Klanten mogen zelf aangeven of ze die willen dragen en of ze willen dat wij die opdoen."

NON-STOP Marieke van Kinki Kappers aan de Amsterdamseweg zit sinds de bekendmaking door Mark Rutte vrijwel non-stop aan de telefoon. ''De agenda stroomt helemaal vol. We gaan de openingstijden ook verruimen. We gaan de komende tijd zeven dagen per week open,"' meldt de eigenaresse van de zaak. De klanten zijn ook blij dat ze weer naar de kapper kunnen. Ze probeerden haar op allerlei manieren te bereiken om een afspraak te maken. .'Ik werd niet alleen gebeld,. maar ook gemaild, geappt, en kreeg berichten via Facebook en Instagram. Via alle kanalen dus. We zijn hartstikke blij mee dat we weer open kunnen." De zaak heeft diverse preventieve maatregelen getroffen. Zo zijn er desinfecterende materialen, papieren handdoekjes en mondkapjes aangeschaft en zijn er schermen geplaatst. Ze was blij verrast dat de kapperszaken al op 11 mei open mogen. "We hadden op 20 mei gerekend, maar dat het nu eerder kan is helemaal goed."

WEER AAN DE SLAG Ook Nayrobiz van kapperszaak Nayrobiz Hair Stylez aan het Sluisplein in Ouderkerk is blij dat ze de zaak weer kan openen. ''De drukte met mensen die een afspraak willen maken kwam donderdagavond gelijk op gang. Het online agendasysteem van 1 kapper waar we mee werken, klapte er zelfs uit." En vandaag staat de telefoon in haar zaak roodgloeiend. Ze was blij verrast dat ze vanaf maandag weer aan de slag gaan. Ze had de zaak dit jaar net overgenomen van Lucienne die  34 jaar op het Sluisplein gevestigd was. Nayrobiz opende de zaak in februari en moest eind maart de deuren alweer sluiten vanwege de coronamaatregelen van het kabinet. ''Ik was bang dat we nog wel langer zouden moeten wachten. Het is fijn dat we weer aan de slag kunnen.''  

PASSIE Ronald de Munk van Ronald Hair Kappers in Duivendrecht werd overspoeld met telefoontjes van klanten die een afspraak wilden maken. "Het was niet normaal. Ik ben 's avonds expres naar de zaak gegaan om de telefoon aan te kunnen nemen. Het online afsprakensysteem lag er op een gegeven moment zelfs helemaal uit. Het is echt een gekkenhuis, maar we zijn heel erg blij dat we weer aan de slag kunnen en dat we deze periode achter de rug hebben.'' De komende week zit de agenda al helemaal vol. We gaan met extra personeel en langere openingstijden werken. We kunnen ook niet zoveel mensen als voorheen in zaak tegelijk hebben. Van de negen stoelen kunnen we er maar vijf gebruiken.'' De zaak heeft nog meer voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo zijn er spatschermen tussen de wastafels geplaatst en er staat desinfecterende gel klaar. Ook kunnen klanten aangeven of ze willen dat er mondkapjes gedragen worden.'' De zaak is al 30 jaar aan het Dorpsplein in Duivendrecht gevestigd en Ronald de Munk heeft nog nooit zo lang niet geknipt. ''Het voor mij echt een passie en ik heb het echt gemist. En als ik in de supermarkt kom en zie klanten met lang haar lopen, dan ben ik blij dat we nu weer open kunnen want het is wel nodig."