De Poel lag er afgelopen weekend prachtig bij. “Het is zonde dat we geen activiteiten konden ontplooien, anders hadden we kortebaanwedstrijden kunnen houden en allerlei dingen voor kinderen kunnen organiseren,” vertelt Van der Klauw. Hij vindt het ook heel jammer dat de landijsbaan van de vereniging niet open kon. ‘’Het is alweer drie jaar geleden dat de baan heel kort open is geweest. Nu was de situatie perfect geweest met vier schaatsdagen, waarvan twee in het weekend. Het had niet mooier kunnen zijn.” 

TE DRUK Vanwege het coronavirus kreeg de vereniging echter geen vergunning om de baan in gereedheid te brengen. “De gemeente had in december al gemeld dat we de baan niet onder water mochten zetten, vanwege het coronavirus. Toen zeiden we al tegen elkaar dat je dan net zal zien dat het hard gaat vriezen.” Die voorspelling kwam inderdaad uit. De gemeente verleende geen goedkeuring omdat zij de landijsbaan met koek-en-zopie als evenement ziet. Omdat de landijsbaan niet afgesloten kan worden, bestond de vrees dat het al snel te druk zou worden. Bij sterk ijs komen er onder normale omstandigheden honderden schaatsliefhebbers uit Amstelveen en omstreken op de ijsbaan af.

REACTIES Volgens Van der Klauw had er gezien de huidige coronasituatie ook geen ander besluit genomen kunnen worden. ‘’Na de bekendmaking dat de landijsbaan niet open zou gaan, kreeg De Poelster diverse reacties. ‘’Er kwamen berichten van mensen die er begrip voor hadden, maar ook van mensen die het allemaal onzin en zwaar overdreven vonden. Dat was vooral tegen de gemeente gericht. Ik denk echter dat het een goed besluit was. Ik moet er ook niet aan denken dat de vrijwilligers op leeftijd in de koek-en-zopiekraam corona zouden oplopen.” 

TROEP OP IJS De vereniging kon ook geen schaatsbaan aanleggen op De Poel zoals in het verleden gebeurde. ‘’Gelukkig hoefde er nu ook geen baan schoon geschoven te worden, want het ijs lag er goed bij,” aldus Van der Klauw. Er lag zondagmorgen alleen veel troep op het ijs. Dat was afkomstige van een grote groep jongeren die zaterdag op het ijs bij de oostelijke Poeloever bijeenkwam met drank en muziek. De ruim honderd jongeren werden uiteindelijk weggestuurd door de politie maar lieten wel veel rommel achter. De troep werd zondagmorgen door schaatsers opgeruimd. ‘’Er lagen ook glasscherven dus dat was best gevaarlijk,’” aldus van der Klauw. 

SCHAATSTRAINING KINDEREN Hoewel De Poelster dit jaar zelf geen actieve rol kon spelen bij het faciliteren van het schaatsplezier, heeft de ijsperiode wel het schaatsen weer op de kaart gezet. ‘’Er zijn al diverse mensen die naar de mogelijkheden bij ons geïnformeerd hebben. Dit jaar mogen we sowieso niet mopperen wat nieuwe leden betreft,’’ vertelt de voorzitter. “We hebben in samenwerking met de gemeente en AmstelveenSport voor 1.400 kinderen op basisscholen schaatstraining met evenwichtsoefeningen en dergelijk gegeven in gymzalen van de scholen. Daaropvolgend hebben we schaatsclinics op de Jaap Edenbaan aangeboden. De belangstelling was zó groot dat de inschrijving bij 80 kinderen moest worden stopgezet.”

SCHAATSBOOTCAMP In het kader van het lokale Sportakkoord is De Poelster ook bezig om buiten de winterperiode meer activiteiten aan te bieden. ‘’Afgelopen jaar zijn we in september begonnen met een droog-training op de plek van onze landijsbaan. Dat is een soort bootcamp -achtige activiteit. Die training zorgt ervoor dat je in het winterseizoen goed beslagen ten ijs kan komen. Naast conditietraining gaat het daarbij om evenwicht en techniek. We willen kijken of dat op de noordelijke poeloever verder in kunnen vullen met buitenapparaten om te trainen.”

POSITIEF Hoewel het coronavirus de natuurijs-activiteiten van de vereniging deze winter verhinderde, kijkt voorzitter Van der Klauw positief naar de toekomst. ‘’Het enthousiasme voor schaatsen is toegenomen en dat is mooi om te zien. Met activiteiten in de zomerperiode willen we zorgen dat mensen beter voorbereid het ijs op kunnen gaan. Hopelijk komt er volgende winter weer zo’n vorstperiode en hebben we dan geen coronabesmettingen meer.”