Een aantal jaar geleden besloot een aantal bewoners uit de wijk Elsrijk het openluchttheater nieuw leven in te blazen. “Stadsdorp Elsrijk voerde het beheer hierover en sloot een overeenkomst af met de gemeente,” aldus Switser. Sinds vier jaar is hij verantwoordelijk voor het zomer- en winterprogramma voor het theater. Hij heeft, samen met bijna alle vrijwilligers uit zijn team, zijn functie neergelegd. Hij vindt dat het theater een betere status verdiend dan die het nu heeft, onder het bestuur van het Stadsdorp. “Het theater is ondergebracht tussen veel kleine clubs die worden aangestuurd door het Stadsdorp, zoals een lees-, wandel- en leefstijlclub. Het theater verdient beter. Dat is van belang voor heel Amstelveen en niet alleen voor de wijk Elsrijk. Door de vele opgelegde beperkingen vanuit Stadsdorp wordt dit onmogelijk gemaakt.”

Switser ziet het theater als mogelijke broedplaats van jonge theatermakers en kunstenaars, maar ook als podium voor de Muziekschool. Daarnaast zijn er andere mogelijkheden. “Zo zouden groepen 8 van de basisschool bijvoorbeeld hun afscheidsmusical in het theater kunnen opvoeren. Ook voor expats is het theater een mogelijke ontmoetingsplek. Hiermee is in de programmering rekening gehouden, denk aan de Indian Summer (augustus 2021), de Spaanse Fiesta Flamenco (juli 2021) en de Surinam Sunday (mei 2021).” Het theater kan in zijn optiek ook dienst doen als trouwlocatie. “Het is tevens geschikt voor kinderpartijtjes met een spannende parkspeurtocht tussen de bijzondere beplanting.”

Het gehele theater onderbrengen bij vrijwilligers, vindt Switser geen basis om te kunnen groeien. “Dat vraagt om professionelere aanpak, bijvoorbeeld als bij het Amstelveens Poppentheater, dat in dezelfde wijk ligt en prima draait.”

De ambitie van Switser wordt niet gedeeld door het Stadsdorp. “We willen in eerste instantie een podium bieden aan talenten uit Amstelveen. Het is leuk om af en toe een bekende Nederlander op het podium te hebben, maar dat is niet het hoofddoel. Bovendien hebben we daar geen budget voor. Wij willen ook een plek bieden aan bijvoorbeeld kinderen die blokfluit spelen en een verhalenvertelster uit de buurt. Dat paste niet bij het niveau van het theater, vond de directeur, Switser wilde teveel zijn eigen gang gaan”, vindt Steenvoorden. “De communicatie naar het Stadsdorp was onvoldoende. Qua ambitie wil het Stadsdorp een theater dat past in de buurt. We moeten rekening houden met de buurtbewoners en inwoners van Amstelveen. Het is hun theater.”

Vanwege de coronacrisis is het zomerprogramma van het theater doorgeschoven naar volgend jaar. Switser hoopt dat het alternatieve familie evenement op 20 september zal doorgaan. “Dit circusevenement met workshops, poppenkast en muziekoptredens zou iets moois worden voor de burgers van Amstelveen van jong tot oud, waarbij de herinnering aan de nare coronatijd misschien even kan vervagen.” Steenvoorden heeft wat dat betreft goed nieuws. Niet alleen het circusevenement gaat door, maar ook de vier geplande voorstellingen voor dit najaar.”