De bibliotheek is sinds 13 maart gesloten in verband met de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onbekend is nog wanneer de bibliotheek weer open kan gaan en onder welke voorwaarden. Om de tussenliggende periode te overbruggen is binnen de bestaande regels na afstemming met de GGD de afhaalbibliotheek in het leven geroepen. ''Op woensdag 29 april hadden we deze mogelijkheid aangekondigd op onze website en op onze Facebook-pagina. Binnen vier uur hadden we 600 bestellingen en inmiddels zitten we dik boven de 1000," vertelt Lizet van Zegveld, manager Publieke Dienstverlening van Bibliotheek Amstelland. 

VERRASSINGSPAKKET "De belangstelling voor lezen is groot in de huidige periode. Door te verdwalen in een boek kun je ontsnappen aan de realiteit. We stellen op basis van de aangegeven genres een verrassingspakket samen, waarbij we rekening houden met de boeken die iemand al eerder van de bibliotheek geleend heeft. Vervolgens krijgen mensen bericht dat ze het pakket af kunnen halen," vertelt Van Zegveld. Dat kan tijdens de openingstijden van de Afhaalbibliotheek in Westwijk: dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. 

EENRICHTINGSVERKEER De pakketten liggen in de bibliotheek op lange tafels klaar in alfabetische volgorde van de achternaam van de aanvragers. Bij het afhalen is het belangrijk dat bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar en van het bibliotheekpersoneel houden. Om te voorkomen dat bezoekers te dicht bij elkaar komen, is ook eenrichtingsverkeer ingesteld. Bezoekers komen via de hoofdingang van het bibliotheekfiliaal in Westwijk binnen en verlaten de bibliotheek aan de zijkant via de nooduitgang.

HET ECHTE WERK "Ik ben er zo blij mee," reageert een van de afhalers. "Ik heb wel e-books gelezen, maar dit is toch het echte werk," zegt ze wijzend op haar stapel boeken. Een ander geeft aan wel boeken te hebben gekocht om te kunnen blijven lezen, maar dit toch een veel betere optie te vinden. Ook een medewerkster laat weten blij te zijn dat de bibliotheek op deze manier toch weer wat kan doen. 'We willen mensen graag adviseren en enthousiast maken om boeken te lezen. Dat heb ik de afgelopen tijd echt wel gemist." 

QUARANTAINE Als de mensen de pakketten komen ophalen, kunnen ze ook de eerder geleende boeken inleveren in een speciale bak. "We hebben becijferd dat we 36.000 materialen uitstaan. Als je dan nagaat dat alle ingeleverde materialen eerst drie dagen in quarantaine moeten, dan kan je wel nagaan wat dat qua ruimtebeslag zou betekenen als iedereen alles tegelijk zou inleveren." Mensen mogen de boekenpakketten in ieder geval zes weken houden. Inleveren kan zodra de bibliotheek met diverse aanpassingen vanwege de 1,5 meterregel weer de deuren mag openen, of anders bij het afhalen van het volgende pakket.

E-BOOKS Na de sluiting van de vier filialen (Stadsplein, Westwijk en in Aalsmeer en Uithoorn) bracht Bibliotheek Amstelland de mogelijkheid van digitaal lezen extra onder de aandacht. De bibliotheek heft een aanbod met 28.000 e-books om te lenen. "Normaal gaat het bij onze uitleningen in 5 procent om e-books. De afgelopen tijd is dat wel toegenomen, maar veel mensen willen toch liever een papieren boek in handen houden. Maar misschien zorgt deze periode wel voor een omslag omdat meer mensen met de mogelijkheden van digitaal lezen kennismaken,'' aldus Lizet van Zegveld. Ze ziet dat niet als bedreiging voor de bibliotheek. "'Onze doelstelling is het stimuleren van lezen en het tegengaan van laaggeletterdheid. Bovendien bieden meer dan alleen boeken, met onder meer trainingen en cursussen en lessen voor scholieren."

 Meer informatie over de Afhaalbibliotheek en de Online Bibliotheek is te vinden op www.debibliotheekamstelland.nl

Eddie de Blieck
Foto: Eddie de Blieck
Medewerkers van de Bibliotheek staan klaar om bezoekers te helpen.