Poppens is nu ruim een half jaar burgemeester van Amstelveen. Hoog tijd om hem wat beter te leren kennen. Hij groeide op in de provincie Groningen en woonde later op plekken verspreid over Nederland. Amstelveen is voor hem niet nieuw: hij leerde de stad al kennen als forens. In het verleden werkte hij een tijd voor KLM op het hoofdkantoor. Naar eigen zeggen zou hij overal kunnen wonen, ook weer in Groningen. Welke typisch Groningse waarden heb je in je jeugd meegekregen?

"De mentaliteit van niet zeuren, maar de mouwen opstropen. Aanpakken. Daarnaast ben ik nuchter, ben ik wars van poeha. Ook het onafhankelijk willen zijn is iets wat Groningers kenmerkt. Als burgemeester sta ik boven de partijen. Daarnaast heb ik een brede kennissenkring, met mensen uit diverse geledingen."

U houdt niet van poeha. Hoort dat juist niet een beetje bij het ambt van burgemeester, aanwezig zijn op social media bijvoorbeeld?

"Wat mij betreft bestaat daar geen tegenstelling tussen. Als burgemeester wil ik zichtbaar zijn in de samenleving en toegankelijk voor inwoners en ondernemers."

Wat maakt het vak van burgemeester voor u zo aantrekkelijk?

"De veelzijdigheid en verscheidenheid van het ambt. Ik heb met veel verschillende situaties te maken, en met allerlei soorten mensen. Je moet als burgemeester overal een beetje verstand van hebben. Het vraagt verschillende kwaliteiten. Niet alleen op bestuurlijk vlak, maar ook intermenselijk. Ik ben voorzitter van de gemeenteraad, sta aan het hoofd van het college, draag verantwoordelijkheid op het gebied van openbare orde en veiligheid. Daarnaast ben ik burgervader, waar juist het sociale aspect om de hoek komt kijken. Ook heb ik een representatieve functie, in de regio, bij evenementen en bijzondere gelegenheden, zoals 4 mei en Koningsdag."

Wat zijn de mindere kanten van het ambt?

"Ik ben zeven dagen in de week, 24 uur per dag burgemeester. Daar heb ik voor gekozen. Voor mijn gezin is dat niet altijd leuk. Bijvoorbeeld als mijn zoon in het weekend schoenen wil kopen met mij en ik spontaan door iemand wordt aangesproken. Ik vind dat leuk, mijn zoon soms minder."

Is het lastig de scheidslijn tussen publiek en privé te bewaken?

"Soms wel. Gelukkig wonen we in een heerlijk huis, met voldoende privacy. Toen ik zeven jaar geleden begon als burgemeester, verbaasde ik me over het feit dat mensen in de supermarkt geïnteresseerd waren in wat ik in mijn winkelwagen had liggen. Dat zal wellicht in Amstelveen wel mee vallen, maar vanwege mijn functie zijn mensen meer geïnteresseerd dan bij een andere baan het geval zou zijn."

Het vak van burgemeester is er niet makkelijker op geworden. Denk maar aan de bedreigingen aan het adres van de Haarlemse burgemeester Wienen. Heb je daarom ooit een andere carrière overwogen?

"Nee, dat heeft me niet doen twijfelen. Het klopt dat er meer uitdagingen zijn voor burgemeesters. Ondermijning is daar één van. Burgemeesters hebben meer taken gekregen, bijvoorbeeld op het gebied van openbare orde en veiligheid. Zo kan de burgemeester tegenwoordig zonder tussenkomst van een rechter besluiten dat een pand moet worden gesloten. Dat maakt de functie van burgemeester kwetsbaarder. Alleen de burgemeester is immers zichtbaar, het OM of de politie niet. Daarnaast is geldt in de samenleving de tendens dat mensen een korter lontje hebben. Ze nemen minder snel genoegen met 'het kan niet'. Daarbij komt dat ze minder respect hebben voor gezag. Maar in Amstelveen heb ik dat nog niet gemerkt."

Wat doe je graag in je vrije tijd?

"Hardlopen, twee keer in de week, met mijn vrouw. Ik houd niet veel tijd over, maar dat vind ik niet erg, mijn werk is tevens mijn hobby. De tijd die er is spendeer ik met het gezin. Op vrijdag kijken we met z'n vijven naar Flikken Maastricht. Daarnaast houd ik van reizen. Daar is nu niet veel tijd voor, maar dat komt wellicht later."

Wat kan je enthousiasmeren?

"Het grote aantal vrijwilligers dat zich inzet in Amstelveen bijvoorbeeld. Daarnaast de zeldzame uren die ik spontaan kan invullen. Een groot deel van mijn tijd is volgepland, maar af en toe heb ik een uurtje niets. Op een vrij moment pak ik graag de fiets om Amstelveen en omgeving te verkennen."

Wie nodig je uit voor volgende gesprek?

"Hugo van der Kooij, wijkcoach en daarnaast heel actief als vrijwilliger. Hij zet zich onder meer in voor Amstelveen Oranje: Koningsdag en 4 en 5 mei viering. Ik wil hem vragen: wat drijft jou om je daar zo voor in te zetten?"

Naomi Heidinga

Volgende Kettinggesprekken zijn voortaan wekelijks op zondag als premium-artikelen op amstelveensnieuwsblad.nl te lezen.