Het tekent de grote populariteit van de directeur. Lachend: "Het is zo’n mooie job, waarom zou ik eigenlijk stoppen!" Een gesprek over ouderwets plezier in je werk. Maar ook over MH17, waarbij juf Helen omkwam.

BLAZERSKLAS Een paar dagen na het feest spreken we een ontspannen Fred van Oijen in De Meent, de buurman van zijn school. Na een 46-jarige onderwijsloopbaan is het eerste wat Van Oijen trots noemt: ‘zijn’ blazersklas. Van Oijen: "Als je een blaasinstrument wil leren spelen, dan kost dat al snel 1.000 euro. Voor ouders een groot bedrag. Wij dachten: waarom doen we het niet binnen school, tijdens de creatieve lessen, tegen een fractie van de prijs."

Het project wordt een succes; sinds de start twaalf jaar geleden hebben jaarlijks dertig nieuwe leerlingen van de school een blaasinstrument leren spelen. Uiteraard speelde de blazersklas speciaal voor Fred op zijn laatste dag als directeur.

KONINGIN In 2017 bereikte de blazersklas een hoogtepunt, toen ze in Ahoy voor Koningin Máxima mochten optreden. Van Oijen: "We werden uit 74 scholen geselecteerd voor het Zapp Kerstgala ‘Lang leve de muziek’. Jantien Westerveld (directeur van Meer Muziek in de Klas en oud-directeur van Platform C, red.) moedigde ons aan om ons in te schrijven voor de voorrondes. 

Koningin Máxima kwam na afloop zelf het podium op om de kinderen te bedanken

Dat alleen al was een feest. Moet je je voorstellen, alle kinderen met hun koffers en een grote tuba in de trein naar Utrecht, een dag lang auditie doen in Vredenburg en een jury met saxofonist Benjamin Herman. Die dag vergeten ze nooit meer." De blazersklas won de nominatie, de rest is geschiedenis: een slotoptreden in Ahoy met het grootste schoolorkest van Nederland, live op NPO en vooraan in het publiek niemand minder dan Koningin Máxima. Ze kwam na afloop zelf het podium op om de kinderen te bedanken. Van Oijen: "Daar stond ze, tussen alle kinderen met hun glimmend koperen instrumenten, rozen uit te delen."

CULTUUR- EN SPORTEDUCATIE "Fred krijgt altijd heel veel voor elkaar", zegt een collega langs de route door Middenhoven. Je hoort het meer mensen zeggen over Fred; hij kent mensen op allerlei niveaus en weet altijd wel een potje geld te vinden voor goede projecten. "Fred heeft altijd een oog voor cultuur", zegt een andere collega. Vijftien jaar lang zat van Oijen in de regionale stuurgroep Cultuureducatie en ontwikkelde cultuurpakketten en leerlijnen voor onder andere de elf scholen van Onderwijsgroep Amstelland. Maar ook voor sport heeft hij zich hard gemaakt. Als beginnend leerkracht werd Van Oijen in de tachtiger jaren geconfronteerd met flinke bezuinigingen, waarbij activiteiten buiten het onderwijs werden geschrapt. Met Huib de Moor van de Willem-Alexanderschool en vakdocenten bewegingsonderwijs zeiden ze ‘dat laten we niet gebeuren’ en stapten naar de wethouder met de mededeling ‘wij organiseren het gratis voor je’. De school-zaalvoetbalcompetitie op woensdagmiddag werd geboren. Om de continuïteit na zijn vertrek te verzekeren heeft hij het hele project succesvol overgedragen aan AmstelveenSport. 

Sowieso kijkt Van Oijen terug op een fijne samenwerking met het raadhuis. "Ze zijn altijd direct bereid om mee te werken. Toen wij te hard groeiden vroeg ik Herbert Raat om hulp. Een dag later zat hij er. In de bieb hiertegenover, met een team bouwmensen. Nog diezelfde dag gaf hij opdracht voor de aanpassingen. Als Raat ja zegt, doet hij het ook direct."

PLEZIER Beroemd is het door Fred jaarlijks georganiseerde volleybaltoernooi voor collega’s uit de Onderwijsgroep Amstelland: 26 strijdende teams in The Beach, een deejay na afloop. Je hoeft niet goed te kunnen rekenen om te concluderen dat Van Oijen meer tijd in zijn werk steekt dan schooluren. "Ik let niet op de uren na school. Onderwijs is zo leuk! Kijk, er gaat voor leerkrachten veel tijd zitten in het CAO taakbeleid en het altijd verantwoorden van de uren. Ik zou minder regels willen. Vroeger was ik nooit zo bezig met die systeemverantwoording. En toch bereikten onze groepen 8 de hoogste uitstroomresultaten." Zijn werkplezier werkt ook door in zijn team. "Is de directeur gelukkig, is het hele team gelukkig en daar krijg je weer gelukkige kinderen van." 

Nog een voorbeeld van een groot project op De Cirkel: jaarlijks kiest de school een project in het buitenland en weet minimaal 25.000 euro bijeen te brengen. Bekende Nederlanders worden door Fred voor het karretje gespannen. Door optredens van bijvoorbeeld Sander de Kramer en Giovanca Ostiana tijdens de jaarlijkse veiling op het schoolplein zijn ouders graag bereid de portemonnee te trekken.

LIEVE MEESTER Terug op de route in Middenhoven. Er staan in het oranje verklede ouders. Kinderen rennen naar de koets om hem een tekening te geven. Anderen houden een spandoek omhoog: ‘Lieve meester Fred, we gaan je missen’. Fred zwaait terug, twee kleinkinderen genieten mee. Het ererondje is een bijzondere uiting van waardering voor de fit ogende Van Oijen. Wouter Sluitman, leerkracht op De Cirkel: "Elk kind heeft recht op ouders die vol voor hem gaan. En zo weet je ook dat als Fred je vertegenwoordigt, dat het goed komt. Hij is heel betrokken. Hij kent alle kinderen van school bij naam."

Lieve meester Fred, we gaan je missenMH17 Het moeilijkste moment uit zijn 46-jarige loopbaan: de MH17-ramp. Juf Helen uit zijn team kwam om. Op vakantie in Italië kwam het nieuws, er moest direct worden gehandeld, Fred regelde een laptop en ging aan het werk. "Ze had net besloten om na de zomer vol energie door te gaan in het onderwijs. Dat was het laatste gesprek dat ik met haar heb gehad. Binnen een dag lag het schoolplein vol met bloemen en knuffels." Van Oijen schiet vol.

Op 3 juli jongstleden werd Fred van Oijen door burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens gedecoreerd met een koninklijke onderscheiding.
Quotes van collega’s langs de route: ‘Hij weet altijd geld te vinden voor een goed plannetje’. ‘Altijd oog voor cultuur en voor de kinderen’. ‘Staat altijd voor collega’s en ouders klaar’. ‘Je kan altijd bij hem binnenlopen’. ‘Warm en betrokken persoon’. ‘Krijgt veel voor elkaar’.

Matthijs den Hollander

Denise Iris Fotografie
Foto: Denise Iris Fotografie
Denise Iris Fotografie
Foto: Denise Iris Fotografie
Denise Iris Fotografie
Foto: Denise Iris Fotografie
Denise Iris Fotografie
Foto: Denise Iris Fotografie
Denise Iris Fotografie
Foto: Denise Iris Fotografie
Denise Iris Fotografie
Foto: Denise Iris Fotografie
Denise Iris Fotografie
Foto: Denise Iris Fotografie
Denise Iris Fotografie
Foto: Denise Iris Fotografie
Denise Iris Fotografie
Foto: Denise Iris Fotografie
Denise Iris Fotografie
Foto: Denise Iris Fotografie
Denise Iris Fotografie
Foto: Denise Iris Fotografie
Denise Iris Fotografie
Foto: Denise Iris Fotografie