Premier Mark Rutte maakte vorige week bekend dat culturele instellingen zoals concertzalen en theaters naar verwachting op 1 juni weer gedeeltelijk hun deuren kunnen openen. Dit moet dan wel onder strikte voorwaarden gebeuren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo geldt er een maximumaantal van 30 mensen inclusief het personeel en moet de 1,5 meter afstandsregel nageleefd worden. Deze voorwaarden bieden voor P60 nog geen mogelijkheden om rendabel optredens te kunnen organiseren. "Met de muzikanten en de mensen die nodig zijn voor de techniek blijft er nauwelijks ruimte voor publiek over," stelt Lohuis 

P60 CAFÉ Hij ziet echter wel mogelijkheden in verruiming van de mogelijkheden voor de horeca die naar verwachting ook op 1 juni ingaan. Binnen in het P60 Café blijven de mogelijkheden weliswaar beperkt, omdat de ruimte klein is en bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar moeten kunnen houden. ''Normaal kunnen er 60 mensen in, nu maar 14. Dat is totaal niet rendabel." Maar Lohuis ziet wel wat in in combinatie met de mogelijkheden die naar verwachting per 1 juni geboden worden voor terrassen. P60 heeft nu in de warme maanden al een klein terras met ruimte voor 4 á 5 tafels bij het café." Dat terras ligt echter in de schaduw van P60. "Als het terras naar het Stadsplein in de zon mag zou dat een stuk aantrekkelijk zijn. Het brengt ook wat meer leven op het plein" stelt Lohuis. Hier is echter wel goedkeuring door de gemeente voor nodig.

LOKALE ARTIESTEN Per 1 juli worden de mogelijkheden voor concertzalen en theaters naar verwachting verder verruimd. De grens van maximaal 30 personen gaat dan omhoog naar 100 personen, inclusief personeel. Dit gaat echter alleen door als verspreiding van het coronavirus binnen de perken blijft nu de beperkende maatregelen geleidelijk worden versoepeld. Deze verder verruiming zou voor P60 de mogelijkheid bieden om ook weer optredens in de zaal te organiseren met lokale artiesten en bands. "Je kunt er dan natuurlijk nog niet De Dijk neerzetten. Bij een uitverkocht concert hebben we 600 mensen in de zaal, terwijl er dus maar 100 in mogen. "

ZITPLAATSEN Hij lanceerde eerder het idee om de popzaal om te bouwen naar een theateropstelling met 99 zitplaatsen. ''Dat zou bijvoorbeeld goed kunnen bij een optreden van een singer/songwriter. Maar het wordt lastig bij het optreden van een dj, omdat mensen dan niet kunnen dansen. Dan moeten we misschien met stippen op de vloer gaan werken, waarop bezoekers kunnen bewegen." Maar er moeten ook voorzieningen getroffen worden voor de bar en het toilet. ''Dat wordt nog even puzzelen," stelt Lohuis. 'We proberen weer op te starten, maar gezondheid gaat voor alles."

NIEUW SEIZOEN Het is ook nog even afwachten hoe het in het nieuwe seizoen zal gaan. "De planning voor het komend najaar zit al redelijk vol met alle concerten die we sinds maart hebben moeten doorschuiven. Er staat dus al een heel programma."' Het maken van nieuwe afspraken staat momenteel wel een beetje stil. ''Daar zijn we nog voorzichtig mee. We zijn afhankelijk van wat er na 1 september weer kan. En de boekingskantoren wachten ook af wat er gaat gebeuren.'' 

ONLINE In de tussenliggende periode wil P60 zichtbaar blijven door online activiteiten ter organiseren. Het gaat daarbij om live sessies met lokaal talent, een pubquiz of een bingoavond. Gisteren werd de derde online quiz gehouden. Alles is gratis te volgen via de Facebookpagina's van P60 of P60 Café. Elke zaterdag om 16.00 uur speelt een lokale act een set op de Facebook-pagina van P60. Zaterdag 16 mei is dat Kasper de Boer. Woensdag 20 mei is er de P60 Quarantaine Bingo. Deelname is gratis. Aanmelden kan via een mail naar ilona@p60.nl De bingokaarten worden dan toegestuurd. De livestream is te volgen via de Facebookpagina van P60 Café.