Het interview vindt plaats in het Bosbaancafé. Daar is het op een druiligere donderdag verrassend druk. “Dit is een van mijn favoriete plekken,” aldus Soza, “daarom wilde ik graag hier afspreken.”

Wat is reiki?

“Reiki is een alternatieve geneeswijze. Het is een Japanse vorm van genezing, waarbij energie een grote rol speelt. ‘Rei’ staat voor een universele energie en ki gaat over onze persoonlijke energie. Reiki zorgt voor een verbinding tussen deze twee types van energie. Waar de één het gebruikt om klachten te verhelpen of te voorkomen, is het voor de ander een vorm van ontspanning. Het werkt op drie niveaus: het is lichamelijk, mentaal en werkt op zielsniveau.”

Toen we hier kwamen was alles vreemd: de taal, cultuur en mensen. We hebben alles achter moeten laten.

Hoe ben je met reiki in aanraking gekomen?

“25 jaar geleden ben ik met mijn gezin gevlucht naar Nederland vanuit Koerdistan. Het leven was zwaar. Toen we hier kwamen was alles vreemd: de taal, cultuur en mensen. We hebben alles achter moeten laten. Ik had in die tijd wekelijks zware migraineaanvallen. Niets hielp ertegen en ik was de wanhoop nabij. Via een collega kwam ik in aanraking met reiki. Zij wilde me niet behandelen, maar zelf de handvatten voor reiki leren. Sindsdien heb ik geen hoofdpijn meer gehad. Het werkt echt voor mij.”

Naast reiki heb je andere cursussen gevolgd?

“Ik wilde altijd psycholoog worden. In Koerdistan zat dat er niet in, en hier in Nederland was de taalbarrière in eerste instantie te groot. Daarom heb ik een cursus praktische psychologie gevolgd. Ook in de reiki heb ik me bekwaamd, evenals voetreflexologie. In 22 jaar heb ik allerlei cursussen en therapieën gedaan. De kennis en technieken die ik daarbij heb opgedaan, gecombineerd met mijn levenservaring, zet ik in als life coach. Met name via cursussen als ‘innerlijke kracht’ en ‘vrouwen tussen twee culturen’.”

Hoe hebben deze technieken je in je persoonlijke leven geholpen?

“Ik gebruik deze kennis dagelijks. Het heeft me ook veranderd als mens. Van een pessimistisch en depressief persoon die alles heel moeilijk vond, ben ik veranderd in een optimistisch persoon, die alles kan bereiken wat ze maar wil. Als ik in het verleden slecht nieuws hoorde over mijn land, of over vluchtelingen die tijdens hun vlucht om het leven waren gekomen, was ik twee weken ziek. Ik at slecht en kon er niet goed mee omgaan. Ik sta nu in mijn kracht en ik gebruik deze kracht om te kijken hoe ik iemand in de situatie kan helpen. Het gevoel van eigenwaarde is belangrijk. Als je in een ander land komt, waar je niemand kent, de taal niet spreekt en alles hebt moeten achterlaten, dan kan het moeilijk zijn om het gevoel van eigenwaarde te behouden. Ik ken veel Koerden die depressief zijn geworden nadat ze hun land noodgedwongen moesten ontvluchten. Ik wil mensen helpen om in hun kracht te staan, van zichzelf te leren houden en een gevoel van eigenwaarde te geven. Pas als je dat op orde hebt, kun je verder. Je kunt je land immers wel ontvluchten, maar daarmee zijn je problemen niet weg. Die kun je niet ontlopen. Ik vertel over mijn ervaringen en die van anderen. Omdat ik zelf het nodige heb meegemaakt, weet ik wat mensen voelen. Dat geeft vertrouwen. Sinds de coronatijd schrijf ik op social media dagelijks Koerdische teksten om mensen op weg te helpen. Ik wilde iets doen om mensen een hart onder de riem te steken.”

Kinderen zijn de maatschappij van de toekomst.

Je hebt in 2005 een eigen stichting opgezet. Wat voor stichting is dit?

“Dat is stichting Soz Fonds. De stichting is opgericht ter nagedachtenis aan mijn vader. Hij is in 1982 om het leven gekomen tijdens de oorlog tussen Irak en Iran. Met de stichting wil ik kinderen in mijn geboorteland ondersteunen. Ons werk richt zich met name op kinderen met een auditieve, visuele, verstandelijke en/of fysieke beperking. We streven naar het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en een beter opvoedingsklimaat voor kinderen. Dit doen we door bestaande scholen te ondersteunen. Dit gebeurt door het opknappen en inrichten van de gebouwen, het verstrekken van leer- en spelmateriaal en het verbeteren van het onderwijssysteem. We werken samen met de lokale bevolking en baseren onze projecten op lokale behoeftes. Onderwijs is volgens ons als de basis van het ontwikkelen van een maatschappij. Met het ondersteunen en verbeteren van het onderwijs, en daarbij de focus te leggen op inclusiviteit, hopen we een positieve impact te hebben op de maatschappij. In 2014 hebben we ons een tijdlang vooral gericht op noodhulp, in verband met ISIS. Vijf jaar lang kon ik daarom niet terug naar Koerdistan, het was te onveilig. Pas in 2017 kon ik voor het eerst het land weer bezoeken. Ik schrok van wat ik aantrof – ik zag veel stress en angst onder de mensen. Daarom zijn we het project Happy Child begonnen – om kinderen te helpen van de angst af te komen en weer terug bij zichzelf te komen. Kinderen zijn de maatschappij van de toekomst. We richten ons niet alleen op kinderen, maar ook op docenten en ouders/verzorgers. Zo kunnen ze elkaar helpen.”

Lees ook: Kettinggesprek Zjian Kader: 'Je kunt je leven niet door angst laten regeren'

Ga je nog eens een reikicursus aan vrouwen geven?

“Ik ga me eerst richten op het werk van de stichting en mijn werk als life coach. Ik ben wel van plan om weer dergelijke cursussen te geven, maar dan niet meer als vrijwilliger. Ik heb jaren vrijwilligerswerk gedaan, en blijf dat doen, maar niet meer op de schaal als ik vroeger deed."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

“Francisca Burgos, gelukscoach. Ik wil haar vragen: met welk project ben je nu bezig? En lukt het om je activiteiten door te zetten in deze coronatijd?”

Naomi Heidinga