Tinka Offereins was van jongs af aan een fanatieke sporter. Ze deed aan tennis en atletiek. "Mijn moeder was goed in sport, atletiek en zwemmen, en ik wilde ook heel goed worden." Ze was vooral succesvol in atletiek, waar ze zich specialiseerde in de middellange afstand (800 meter). Rond haar 16de liet ze het tennis vallen en behaalde ze een derde plaats bij de junioren op het Nederlands Kampioenschap op de 800 meter. In de jaren die volgden werd ze echter geplaagd door blessures. Dat had mede te maken met haar lengte. Ze is 1.86 meter en dat is lang voor een loopster. Nadat ze rond haar 20ste na lange voorbereiding en het afzien van vakantie toch geen goed resultaat behaalde op de NK besloot ze met atletiek te stoppen.

Het ging al heel snel heel goed en nu vier jaar later ben ik doorgedrongen tot de Nederlandse selectie voor de Dames-8PROJECT 2020 Rond die tijd zag ze een oproep van het Project 2020, een initiatief van onder anderen roeier Nico Rienks. Het project had het ambitieuze doel om in 6 jaar tijd een ploeg van onervaren roeisters te trainen en te begeleiden naar eremetaal op de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. Voor het project werden lange sterke meiden gezocht. Aanvankelijk zag Tinka Offereins hier niets in. ''Toen ik op mijn zeventiende ging studeren was ik in de introductieweek nog wel bij een roeivereniging geweest, maar ik vond dat toen nog niet leuk en wilde gewoon blijven rennen."

Begin 2016 besloot ze zich toch aan te sluiten bij Project 2020 en kreeg geleidelijk de smaak van het roeien te pakken. "Het ging al heel snel heel goed en nu vier jaar later ben ik doorgedrongen tot de Nederlandse selectie voor de Dames-8. Ik heb al aan diverse wedstrijden meegedaan en ben op mooie plekken geweest zoals in Amerika en Italië. Ik wil nu nog veel meer."

KWALIFICATIE Of het Nederlandse Dames-8 team deze zomer aan de Olympische Spelen had kunnen deelnemen, was overigens geen uitgemaakte zaak. "Het team had zich vorig jaar niet geplaatst bij de WK. In mei had dat nog kunnen gebeuren bij kwalificatiewedstrijden in Italië, maar die gaan vanwege het coronavirus niet door. We waren uiteraard verdrietig dat we ons daardoor niet meer konden plaatsen, en het was de vraag hoe hiermee omgegaan zou worden. Maar toen kwam het bericht dat ook de Spelen zelf niet doorgaan. Dat geeft ons nu wel de kans om een jaar langer te trainen, sterker te worden en beter op elkaar ingespeeld te raken. We zijn nog een relatief jonge ploeg."

Hoeveel kans de ploeg nu op de Spelen gemaakt zou hebben, is ook voor Tinka Offereins een vraag. ''In de huidige opstellingen hebben we nog niet aan grote wedstrijden meegedaan en daardoor weten we ook niet waar we internationaal staan. Maar het ging steeds beter en we hebben ook een hoge snelheden bereikt. Dus er was zeker vertrouwen. Dit weekend zouden Worldcup wedstrijden gehouden worden en dat zou voor ons het eerste meetmoment zijn." 

STUDIE AFRONDEN Omdat de wedstrijdagenda nu leeg is, is er het gas er qua voorbereidingen nu een beetje vanaf. "Het gaat er nu wat meer ontspannen aan toe en sommigen hebben de studie weer opgepakt." Tinka zelf grijpt de gelegenheid aan om haar studie bewegingswetenschappen aan de VU af te ronden. "Dat geeft volgend jaar ook wat meer rust in mijn hoofd als ik me daar niet meer mee bezig hoeft te houden."

Omdat roeien vanwege de coronamaatregelen niet meer mogelijk was op Bosbaan heeft Tinka een ergometer (roeitrainer) en een spinfiets gekregen om toch thuis te kunnen trainen. De apparaten staan nu in haar studentenkamer op Uilenstede. "Het is krap maar het het gaat net," zegt ze. Maar ze gaat ook veel naar buiten om te racefietsen of hard te lopen. Nu de regels voor topsporters zijn verruimd hoopt ze dat er binnenkort wat meer mogelijk wordt. Normaal traint ze zes dagen in de week (met uitzondering van zondag) twee of drie keer per dag. ''Je bent er echt fulltime mee bezig."

Lees ook het verhaal van sporttalent en danseres Gina Agsteribbe.

AMSTELVEENSPORT Omdat ze pas laat met roeien is begonnen, heeft ze geen talentenbegeleiding van AmstelveenSport gekregen. Maar kort geleden is wel contact gelegd over wat zij en de lokale sportorganisatie voor elkaar kunnen betekenen. ''Ik ben ook gymjuf en misschien kan ik op basisscholen wel dingen doen. Maar dat zat allemaal nog in de ontwikkelfase toen vanwege het coronavirus alles stil viel."

EELT Doordat er vanwege de coronamaatregelen niet geroeid kan worden, verdwijnt ook het eelt op de handen van de roeiers. "'Dat wordt straks weer handen openhalen," stelt ze. Maar ze kan desondanks niet wachten om weer aan de slag te gaan. Ze mist het roeien nu heel erg. "Ik roei nog maar 4 jaar en wil veel meters maken. Ik ben sterk, maar wil vooral mijn techniek verbeteren. Ik was bang dat dat wegzakt. Maar twee weken geleden mochten we nog roeien in de twee zonder en toen bleek gelukkig dat je het niet afleert, net als fietsen." Ze hoopt dat ze snel weer het water op kan bij haar roeivereniging Okeanos. "Ik fiets nu regelmatig langs de Bosbaan en dan kriebelt het heel erg als ik dat mooie water zie."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met AmstelveenSport.
Ellen de Monchy
Foto: Ellen de Monchy
Tinka Offereins (achter) en Lonneke Bos tijdens WK voor studenten in Shanghai. (Foto: Ellen de Monchy)