Ideeën zijn er genoeg, aldus Stefanie. Maak bijvoorbeeld een parcours in de tuin met behulp van tuinmeubelen, of laat de kinderen met behulp van stoepkrijt een parcours uitzetten. "Maak er een hobbeldebobbel rondje van." Schommelen, met een bal spelen, alles is goed. Ook binnenshuis is er van alles mogelijk. Kruipen, dieren nadoen of een liedje als 'hoofd-schouders-knie-en-teen': het plezier moet voorop staan. "Op internet zijn volop oefeningen en tips te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Nijntje beweegdiploma's."

Hoe doen jullie dat bij de turnvereniging en Fit & Soul?

"Bij de turnvereniging geven we nu online les. We geven de kinderen oefeningen mee en daarnaast zorgen we ervoor dat kinderen betrokken bij ons blijven door het delen van weetjes, tips en een tekenwedstrijd. Bij Fit en Soul doe ik samen met de eigenaresse oefeningen voor, die mensen thuis kunnen doen. Ik loop stage op een Haagse basisschool. Alle basisscholen hebben samen een platform op youtube, waar bewegingsoefeningen te vinden zijn."

Je volgt een opleiding tot gymdocent. Heb je dit altijd willen worden?

"Ja, dat wilde ik al van kleins af aan. Ik vond en vind sporten heel leuk, en ik keek altijd op tegen mijn oudere broer. Hij speelde veel buiten en deed aan voetbal, honkbal en in de winter ijshockey. Ik heb zelf jaren op turnen gezeten, daarom geef ik nu ook les bij IVO in Ouderkerk. Ik ben nu bezig met de laatste stapjes voor ik aan de slag kan als gymdocent op een basisschool."

Aan welke leeftijdsgroepen geef je turnles?

"Dat begint al op heel jonge leeftijd: voor kinderen in de leeftijd van twee tot zes jaar bieden we het beweegdiploma. Tijdens de beweegdiplomalessen gaan de kinderen op een speelse manier aan de slag met alle motorische basisvaardigheden. Hierdoor leren zij niet alleen een bal gooien en vangen maar ook springen, hinkelen en schommelen. Het officiële KNGU beweegdiploma dient als basis voor alle sporten. We hopen natuurlijk dat de kinderen doorgaan met onze turnlessen. Naast de beweeglessen, geef ik kleutergym aan kinderen van vier en vijf jaar. Daarnaast geef ik kinderen vanaf zes jaar les in het turnen, zowel recreatief als voor de selectie."

Vaak wordt gezegd dat de laatste generaties kinderen een motorische achterstand hebben ten opzichte van kinderen die tot zo'n tien jaar geleden opgroeiden. Merk je hier iets van?

"Ik merk dat zeker op de basisschool. Daar ontbreekt het bij sommige kinderen aan basisvaardigheden. Waar men vroeger geen problemen had met aan de ringen zwaaien, vinden kinderen dat nu soms al lastig. Laat staan dat men een duikelbeweging aan de ringen kan maken. Het ringen zwaaien en duikelen is makkelijk in stapjes aan te leren. Het ontbreekt de kinderen soms aan kracht of handigheid. Dit soort vaardigheden oefen je tijdens het buitenspelen, bijvoorbeeld in het klimrek of door het klauteren in een boom. Kinderen spelen tegenwoordig minder buiten, daarom leren ze deze vaardigheden niet aan."

Het bewegingsonderwijs wordt daardoor steeds belangrijker, lijkt me..

"Gelukkig wordt dit probleem wel gesignaleerd en serieus genomen. Steeds vaker worden op basisscholen echte vakdocenten voor het bewegingsonderwijs aangesteld. Dat vind ik een goede ontwikkeling. Ik zit nu eenmaal niet voor niets vier jaar op school. Daar leer je juist hoe je kinderen op een leuke en uitdagende manier de basisvaardigheden bijbrengt."

Als je goed bent in sporten, is gym heel leuk. Maar als je minder aanleg hebt, kunnen het de vervelendste uren van de week zijn. Hoe maak je de gymles voor iedereen leuk, en hoe stimuleer je kinderen het beste uit zichzelf te halen?

"Door kinderen de kans te geven dingen in stapjes te leren. En door elk niveau iets te bieden. Kinderen die de oefening al beheersen, krijgen hierbij meer uitdaging; kinderen die er moeite mee hebben krijgen een simpelere taak. Zelfvertrouwen is heel belangrijk. Als kinderen iets niet durven, laat je ze eerst een onderdeel van de oefening doen die hen niet moeilijk afgaat. Of je schakelt een bevriend klasgenootje in, die hen kan helpen. Het kan best zijn dat een bepaald onderdeel je niet ligt. Maar van de twee uur gym in de week doen we nooit twee uur hetzelfde. Dan doe je de volgende keer wel iets wat je leuk vindt, houd ik de kinderen voor. En vaak als je je best doet, wordt het vanzelf leuk."

Wat vind je van nieuwe snufjes als de Beweegbox?

"De Beweegbox is heel leuk. Er zijn veel dingen uit te halen die het leren sporten en bewegen leuk maken. Zo'n Beweegbox is echter voor veel scholen niet haalbaar. Dat hoeft ook niet, ook in traditionele gymlokalen kun je leuke lessen geven. Het gaat er vooral om dat kinderen de basisvaardigheden leren, in wat voor klaslokaal is minder van belang."

Je bent bijna klaar met je opleiding. Is het in de praktijk zo leuk als je hoopte?

"Ja, ik heb eigenlijk nooit iets anders willen doen, en het bevalt me zeker. Ik vind het heel leuk om kinderen iets te leren. En vooral kinderen in de basisschoolleeftijd: je kunt hen niet alleen veel leren, ze zijn ook nog heel gemotiveerd."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Sarah Birnie, van Fit & Soul. Ik wil haar vragen: hoe kom je deze dagen goed door en zorg je ervoor dat mensen blijven bewegen?"

Naomi Heidinga

Naomi Heidinga
Foto: Naomi Heidinga