Josine kent hem nog uit de tijd dat ze, naast een baan in de marketing en communicatie, een aantal uur per week trainingen voor hem verzorgde. Voor de lol. Tot ze zelf zwanger raakte. "Dat is een periode waarin er veel verandert in je lichaam. Dat geldt ook voor de tijd na de bevalling. Ik merkte dat er niet veel aanbod was voor vrouwen die door willen blijven sporten. Bovendien ontbreekt het bij veel sportinstructeurs aan kennis. Wat mag je als zwangere vrouw wel en niet doen? Het ontbreken van kennis is te verklaren – tijdens de gemiddelde sportopleiding wordt bijna geen aandacht besteed aan sporten tijdens en na de zwangerschap. Slechts een paar zinnen worden eraan gewijd, onder het kopje 'blessures'. Dat bracht me op een idee, en daarom ben ik begonnen met de EnergieBrigade, waarbij ik trainingen verzorgde voor zwangere vrouwen en moeders met kinderen. Vanwege het succes, en omdat ik dat in mijn eentje deed, werd dat al snel te groot. Daarom heb ik het verkocht aan The Bootcamp Club, en zo kwam ik weer met Ramses in contact. Ik wist dat hij het ook belangrijk vond dat moeders goed begeleid werden en toen ik bedacht dat ik het over wilde dragen wist ik meteen wie ik moest bellen. 

En hoe ging het verder? 

"Daar ben ik tevens gaan werken als programmamanager. Bijvoorbeeld om mensen op te leiden over hoe zwangere vrouwen te coachen. Datzelfde ben ik gaan doen bij de AALO en Start2Move, en dat doe ik nog steeds. Om ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen nooit meer les krijgen van mensen die van niets weten." 

Dat sloeg aan? 

"Ik merkte dat daar behoefte aan was. In Yousra Jaddour vond ik een partner, die hetzelfde doel voor ogen had: pre- en postnatale sportopleidingen aanbieden voor trainers en coaches. We ontwikkelden een cursus, en deze zat direct vol. Daar moeten we iets mee, dachten we. Inmiddels werken we twee jaar samen in ons bedrijf. In die tijd zijn we enorm gegroeid. Naast de opleidingen hebben we ook een trainingsprogramma opgezet, dat onder licentie door andere sportinstructeurs wordt gegeven. Dat wordt op tachtig locaties in Nederland en België aangeboden. We hebben onlangs een workshop gedaan in Spanje, gaan naar IJsland en zijn gevraagd voor de VS. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de instructie op peil blijft, verzorgen we blijvende educatie, met bijscholingen." 

Had je ooit verwacht dat het zo groot zou worden? 

"Nee, het voelt nog steeds als een uit de hand gelopen hobby. Dat heeft ook te maken met de manier waarop we dingen doen. We werken vanuit huis en hebben geen kantoor. Daarom voelt het alsof we nog klein zijn, maar qua omzet en wat we allemaal doen zijn we vergelijkbaar met een groot bedrijf." 

Hoe heb je die groei van het bedrijf beleefd? 

"In het begin deed ik er nog dingen naast. Dat doe ik nu niet meer. Al geef ik nog wel les aan moeders: zowel in Amstelveen (bij CrossFit Amstelveen) als in Amsterdam (bij Mobilis CrossFit). Het is nu wel een beetje zoeken naar de juiste balans – wat kan ik uitbesteden en wat niet. Het moet wel leuk blijven, we moeten niet alleen maar werken. Daar helpt mijn vriend me ook bij – als ik 's avonds weer even achter de laptop kruip, zegt hij daar iets van. Dingen uit handen geven vind ik wel lastig. Maar als directeuren kunnen we niet alles zelf blijven doen, we moeten delegeren. We hebben nu twee freelancers die ons helpen: een officemanager en marketeer. Ook voor hen geldt dat ze flexibel zijn in werkplek en tijdsindeling: we kijken puur naar het resultaat. Binnen een bepaalde periode moet iets af zijn, waar en wanneer ze dat doen mogen ze zelf weten." 

Is het verstandig te sporten tijdens de zwangerschap? 

"Bewegen is belangrijk voor moeder en kind. Dat besef begint steeds meer door te dringen. Vroeger moest je het liefst zo min mogelijk doen tijdens de zwangerschap. Daar is men nu van af gestapt, tenminste, bij vrouwen zonder complicaties. Bewegen heeft namelijk veel voordelen. Vrouwen blijven fit, zowel fysiek als mentaal. Sporten zorgt voor een betere doorbloeding van de placenta, dat is beter voor het kindje. De bevalling wordt vaak vergeleken met een marathon – al vind ik de laatste minder zwaar. Hoe fitter, hoe beter. Zo krijgt de baby de beste start die er is. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de voordelen van sporten tijdens de zwangerschap, er daardoor wordt steeds beter bekend dat beweging goed is voor moeder en kind. Dat merk je aan de doelgroep: vrouwen gaan ook steeds meer om passend aanbod vragen." 

Hoe ging het tijdens je eigen zwangerschappen? 

"Bij de eerste ging het heel goed, bij de tweede niet. Maar ook al zag ik groen en geel, ik moest toch zelf de trainingen geven. Beweging en frisse lucht helpen gelukkig altijd en het contact met andere moeders was ook waardevol. Dat merk ik ook aan de vrouwen die meedoen aan de cursussen: zo leren ze andere vrouwen kennen uit hun omgeving die hetzelfde doormaken. Het leuke is dat het om vrouwen gaat met heel verschillende achtergronden, maar daarbij hebben ze toch iets wat hen bindt." 

Vind je het jammer als trainer dat je vrouwen maar zo'n beperkte tijd begeleid? 

"Een aantal vrouwen gaat door met sporten, ook na de bevalling en sommigen stromen tevens door naar een training waarbij ze hun kinderen kunnen meenemen. En daar blijven ze vaak jaren onderdeel van." 

Hoe gaat de samenwerking met Yousra? 

"Ik heb de mazzel dat ik iemand heb gevonden die niet alleen hetzelfde voor ogen heeft als ik, maar ook iemand die me heel goed aanvult. We noemen elkaar gekscherend onze buitenvrouw – omdat we elke dag met elkaar aan de telefoon hangen. Yousra doet de administratie en ik de sales. Het is niet zo dat we elkaar de rotklussen hebben gegeven, we doen ieder waar we goed in zijn. Yousra schept orde in mijn chaos. Andersom zou het voor Yousra lastig zijn om klanten te werven. We hebben veel lol met elkaar, maar kunnen ook ruzie hebben en het daarna weer goed maken. Ik zou het niet met iemand anders kunnen." 

Hoe manage je alles – het gezin, bedrijf en lesgeven? 

"Dat kan eigenlijk alleen omdat ik voor mezelf, en vanuit huis werk. Dat maakt me redelijk flexibel. Daarom kan ik ook helpen bij een feestje of activiteit op school. En kan ik overdag sporten. Ik wilde nooit een moeder zijn die vijf dagen per week haar kinderen wegbrengt, en dat doe ik ook niet. Tegelijkertijd heb ik ambitie en vind ik het belangrijk iets voor mezelf te doen. Dat maakt me een leuke moeder. Laatst moest ik voor een opleiding naar Spanje, toen heb ik het hele gezin maar meegenomen. We zaten naast de trainingslocatie in een hotel met zwembad. Dat was goed te doen. Mijn vriend ziet de trip naar de VS wel zitten. Dan kunnen we wel een roadtrip met een camper doen, vindt hij." 

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? 

"Sietske Laan-Nab, zij zet zich in voor minimagezinnen en doet dat naast een gezin met vier kinderen. Ze doet van alles en steekt er heel veel tijd in, maar krijgt er ogenschijnlijk niet echt iets tastbaars voor terug. Ik ben benieuwd naar haar motivatie, hoe komt ze hierbij en waarom doet ze dit?" 

Naomi Heidinga