Vorige kandidaat van het Kettinggesprek Mieke Regelink wil graag weten: hoe ga je andere sporters met een beperking motiveren om te gaan bewegen?

"Door te laten zien wat wel kan. Daar begint het mee: niet kijken naar wat je niet kan, maar naar wat wel lukt. Dat laat ik zien, overal waar ik kom."

Noëlle is geboren zonder rechteronderarm. Ze is het niet anders gewend en kan alles. En als iets niet lukt, vindt ze wel een oplossing. "Zoals met het zwaaien aan de ringen. Dat lukt me niet op de gangbare manier. Maar daar met een extra ring te werken, kan het toch." Verder ondervindt ze geen hinder van haar 'beperking'. Des te vervelender zijn de vooroordelen van mensen. "Als ik er ergens kom en ik praat met iemand die geen beperking heeft, dan vindt diegene me soms zielig. Dat is zo'n onzin! Ik sport elke dag en vlieg de hele wereld over voor wedstrijden. Ik denk dat ik meer dingen kan dan 90 procent van Nederland. Ik vind het echt vreselijk wanneer mensen zo'n vooroordeel hebben."

Hoe ga je daar mee om?

"Ik heb een enorme geldingsdrang. Mijn doorzettingsvermogen is mijn beste kwaliteit. Ik stop niet voordat je inziet dat ik het wel kan."

Ga je daarbij niet over je grenzen heen?

"Dat denk ik wel. Soms sla ik er wel in door. Dan vind ik het veel te belangrijk wat andere mensen van me vinden."

Je deed vroeger fanatiek aan tennis?

Ja, dat heb ik eerst gedaan. Mijn hele familie doet zo'n beetje aan tennis. Ik speelde op hoog niveau, maar toen ik de overstap maakte naar atletiek, ben ik op een gegeven moment toch gestopt. Best jammer, ik mis het wel.

Waarom ben je overgestapt?

"Bij tennis zou ik nooit de absolute top halen. In 2016 kwam ik in aanraking met atletiek. Ik concentreerde me in eerste instantie op de looponderdelen en verspringen. Op een gegeven moment ging ik echter niet meer zo snel vooruit. Dat frustreerde. Bij het speerwerpen kwam ik eigenlijk bij toeval terecht. Na het EK in 2018 in Berlijn, gingen we tijdens een training in plaats van de gangbare disciplines, eens allerlei andere takken van de atletieksport uitproberen. Hink-stap-springen bijvoorbeeld en speerwerpen."

En speerwerpen bleek jouw sport?

"Ja, bij die eerste keer gooien ging het direct heel goed. Niet alleen ik was verrast, maar ook de coach. Daarop heb ik nog twee keer gegooid en toen wisten we het zeker: dit is mijn sport. Dat was in 2018."

En, hoe gaat het nu?

"Goed, ik sta nu vijfde van de wereld. In mijn klasse strijd ik tegen mensen die allemaal een arm missen. Ik gooi nu bijna veertig meter, zesenveertig meter is het record. De vijftig meter in het speerwerpen is een magische grens, ik zou wel de eerste willen zijn die dat record gooit."

Hoe ga je om met wedstrijdspanning?

"Daar kan ik wel tegen. Voor grote wedstrijden, zoals het WK, kan ik wel zenuwachtig worden. Maar ik kan het ook wel loslaten. Voor het laatste WK had ik pech: omdat ik ziek was geweest, kon ik pas drie weken voor het toernooi aan de voorbereiding beginnen. Die was dus niet goed. Toen kon ik mijn prestatiedoelen wel loslaten, en gewoon plezier hebben. Normaliter geldt dat wanneer ik op de aanloop sta, de zenuwen met de worp minder worden."

Wat doe je naast het sporten?

"Ik train zo'n acht tot tien keer per week. Daarnaast moet ik nog twee vakken doen voor mijn examen. School zit me nu echt in de weg, dus ik hoop er zo snel mogelijk van af te zijn. Als school is afgerond, ga ik me volledig op mijn sport concentreren. Daarnaast zal ik werken, bijvoorbeeld bij de BSO, zoals ik nu doe, of met kinderen met een beperking. Werken met mensen met Down, dat lijkt me heel leuk. Misschien ga ik later toch nog een opleiding volgen. Collega-sporters zeggen dat het saai is, alleen maar sporten. Ik zie wel, eerst wil ik me helemaal focussen op de sport."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Norbert Sollewijn. Zijn passie is muziek. Hij is basgitarist. Hij heeft een eigen band en treedt vaak op met bekende Nederlandsers. Ik zie een overeenkomst tussen zijn passie en werk in de muziek en het bedrijven van topsport. Ik ben benieuwd of hij die parallel ook ziet. Wat heeft hij ervoor moeten doen om dit niveau te bereiken. Wat heeft hij er voor moeten laten en wat levert het hem op?"