Normaal krijgt Amstelveenvoorelkaar per week zo'n 5 nieuwe aanvragen voor boodschappenhulp. Dit naast de ruim 200 mensen die al een vaste vrijwilliger hebben die regelmatig boodschappen voor hun doen. "Nu kregen we de afgelopen week ruim 20 nieuwe aanvragen binnen. Het betreft vooral ouderen mensen die normaal nog zelf hun boodschappen doen maar nu vanwege het coronavirus niet meer de deur uit willen."

OPSCHALEN Ook het aantal aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers groeit snel. "Normaal melden zich z'n 20 nieuwe vrijwilligers per maand zich aan. Alleen al deze week waren dat er 36! Wij hebben nu voldoende vrijwilligers. Maar iedereen die zich meldt, krijgt van ons een bericht. Alleen kan het soms even duren voordat we mensen kunnen inzetten. Het werk om een vraag voor boodschappen te matchen met een vrijwilliger blijft mensenwerk en kost dus even wat tijd. Vooralsnog kunnen wij de vraag goed aan. We zijn aan het opschalen en bereiden ons er op voor dat het allemaal langer gaat duren en er meer mensen bij ons aan de bel zullen trekken." aldus Frans Huissen.

UILENSTEDE De nieuwe vrijwilligers die zich aanmelden zijn van alle leeftijden. Frans Huissen is dan ook erg blij met een initiatief van Bewonersvereniging Uilenstede (VBU) en De Kas Uilenstede (een ontmoetingsplek voor zingeving en inspiratie op de studentencampus). De twee organisaties hebben donderdag een bloemetje langs gebracht bij veel bewoners van studentenwijk Uilenstede. De bloemen waren voorzien van een oproep om vrijwilliger te worden in de huidige coronacrisis. Zo werden de studenten gewezen op de website amstelveenvoorelkaar.nl, waar vraag en aanbod op gebied van vrijwilligerswerk worden samengebracht. 

Al het vrijwilligerswerk staat momenteel in het teken van hulpverlening die verband houdt met de coronacrisis. Al het andere vrijwilligerswerk is vrijwel stilgevallen vanwege de beperkende maatregelen om verspreiding van het virus af te remmen. Deze vrijwilligers zijn nu gevraagd om boodschappenhulp te verlenen, zoals degenen die bijvoorbeeld normaal voor vervoer van ouderen zorgen. 

CORONAPROOF Het vrijwilligerswerk wordt 'coronaproof' gedaan. Voor boodschappenhulpen is een lijst met tien punten opgesteld. Daar staat onder meer dat vrijwilligers anderhalve meter afstand moeten houden, de hulpvrager niet meegenomen mag worden naar de winkel en geen overhandiging van geld in de hand moet plaatsvinden. "Ook moeten vrijwilligers niet mee naar binnen gaan als gevraagd wordt om even een bakje koffie te komen drinken. 'Dat kan nu helaas niet," aldus Frans Huissen.

Voor ouderen die behoefte aan een gesprek hebben bestaat de mogelijkheid van telefonisch contact. Amstelveenvoorelkaar werkt daarbij samen met Participe Amstelland. Die welzijnsorganisatie heeft hiervoor momenteel menskracht beschikbaar, omdat de wijkcentra gesloten zijn en de ouderenavdiseurs niet meer bij senioren in Amstelveen langs kunnen gaan. Daarnaast onderhoudt Amstelveenvoorelkaar ook met een eigen team het hele jaar door sociaal contact met ouderen en mensen met een beperking. Dat gaat uiteraard nu zeker door.

VLUCHTELINGENCRISIS Volgens Frans Huissen roept deze tijd een gevoel van saamhorigheid op die hem terug doet denken aan de vluchtelingencrisis. Ondanks de protesten die er toen zeker ook te horen waren, kreeg amstelveenvoorelkaar.nl veel aanmeldingen van mensen die iets wilden doen. ''Er zouden vierhonderd vluchtelingen komen en op een gegeven moment hadden we vierhonderd vrijwilligers." Het liep echter allemaal anders en de noodopvang voor vluchtelingen bleek al snel niet meer nodig. De combinatie van protest en aanbod van hulp, laat volgens hem zien dat de maatschappij 'hard van buiten, maar zacht van binnen' is." 

CORONAPOST Inmiddels is ook een kaartenactie gestart voor ouderen die momenteel alleen zitten onder met motto: coronapost voor ouderen

Vraag en aanbod op gebied van coronahulp kunnen geplaatst worden op http://amstelveenvoorelkaar.nl. Mensen die behoefte hebben aan contact nu ze minder bezoek krijgen of zorgen hebben waar ze over willen praten kunnen zich ook melden via www.amstelveenvoorelkaar.nl/coronahulp. Ook kunnen ze zich rechtstreeks melden bij Participe Amstelland via 020-543.0440 of per e-mail naar team.amstelveen@participe.nu.