In andere jaren is het op de Amsterdamseweg en rond diverse wijkcentra een drukte van belang op Koningsdag. Maar dit jaar zal het op 27 april stil zijn op straat, zo verwacht Frank Kuyper. Alle grote festiviteiten zijn gecanceld. En gezien alle maatregelen om contact tussen personen zoveel mogelijk te beperken is het ook niet de verwachting dat kleinschalige vrijmarkten door kunnen gaan. Dat geldt ook voor de bustocht die Amstelveen Oranje jaarlijks op Koningsdag langs de festiviteiten maakt met de burgemeester, wethouders en inwoners die een onderscheiding hebben gekregen tijdens de Lintjesregen (die overigens dit jaar ook een andere invulling  krijgt).

ALTERNATIEVE INVULLING Dat betekent niet dat Amstelveen Oranje Koningsdag dit jaar ongemerkt voorbij laat gaan. Er wordt gezocht naar een alternatieve invulling waarbij inwoners, naast het uithangen van de vlag, hun verbondenheid met het Koningshuis kunnen tonen. Details kan Frank Kuyper hier niet over geven, omdat nog overleg gaande is met de gemeente. Het gaat echter niet om een activiteit met publiek.

TRAKTATIE Ook krijgen bewoners van verzorgingstehuizen, voor zover de maatregelen dat op dat moment toelaten, de inmiddels gebruikelijke traktatie op Koningsdag. In andere jaren werd dat omlijst met een gezamenlijke bijeenkomst met live muziek. Dit jaar krijgen de bewoners de traktatie op hun kamer. Amstelveen Oranje wil dit gebaar voor de ouderen dit jaar ook uitbreiden naar mensen die zich inzetten in de zorgverlening en de ondersteunende diensten. ''Daar zijn we hard mee bezig," aldus de voorzitter van de Oranje-stichting.

VRIJHEIDSCONCERT De maatregelen van het kabinet haalden ook een streep door de geplande festiviteiten op Bevrijdingsdag. Ter gelegenheid van de viering van 75 jaar Bevrijding zou dit jaar extra uitgepakt worden. In dat kader zou op 5 mei zou een vrijheidsevenement voor families in de Stadstuinen en een spectaculair vrijheidsconcert op het Stadsplein plaatsvinden. Maar deze evenementen zijn nu geschrapt. Ook de speciale bevrijdingslunch met alles erop en eraan voor veteranen, kan tot teleurstelling van Frank Kuyper in dit jubileumjaar niet doorgaan. ''Volgend jaar zijn er misschien weer minder veteranen die dit eerbetoon kunnen bijwonen."

Wat Frank Kuyper betreft kunnen festiviteiten ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding overigens waar mogelijk eventueel ook later dit jaar nog gehouden worden. ''We vieren het hele jaar 75 jaar Bevrijding,'' stelt hij.

DODENHERDENKING Dat geldt niet voor Dodenherdenking die ook dit jaar traditiegetrouw op 4 mei plaats zal vinden. De plaatselijke herdenking krijgt net als de Nationale Herdenking op de Dam uiteraard wel een andere invulling, waarbij geen publiek aanwezig kan zijn. Als de omstandigheden het toelaten vindt de herdenking in beperkte kring plaats en worden daar mogelijk opnamen van gemaakt, zodat inwoners de herdenking op afstand via internet of tv toch bij kunnen wonen. Gesprekken hierover zijn echter nog gaande, meldt Kuyper. Bovendien is alles ook afhankelijk van de dan geldende kabinetsmaatregelen.

Amstelveen Oranje volgt daarbij ook de richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.