De sfeer zit er vrijdagmiddag rond het middaguur al goed in bij ANNA. Mensen zitten aan de lunch, de brouwers zijn bezig en er vindt een soundcheck plaats. De locatie voor het Boekenfeest kan niet beter.

ZENUWEN Jacobine heeft er zin in, al nemen de zenuwen nu het feest dichterbij komt, toe. Komt er genoeg publiek? Ook al heeft ze nu al een heel aantal keer voor een publiek over haar boek gepraat, voor het thuispubliek is dat toch spannender. "Hoe meer familie in de zaal, hoe enger het is." Haar eerste boek kwam vorig jaar april uit. Ze is inmiddels aan een tweede historische roman begonnen, maar het schrijven schiet met de voorbereidingen voor het boekenfeest niet zo op. "Er komt toch elke keer heel veel bij kijken. Elk jaar zeg ik rond dit tijdstip dat ik het niet meer ga doen. Maar dit is inmiddels de derde editie."

Ze hoopt dat er veel mensen op het Boekenfeest afkomen. "We richten ons op een breed publiek. We beginnen de dag vrij serieus, maar richting het einde wordt het steeds losser. Kijk maar naar de boekenbootcamp, tegen het einde van het programma. Het is dus niet alleen een literair feestje. Juist tegen die mensen die nooit een boek lezen zeg ik: kom naar ANNA!"

CULTURELE AANBOD Het Boekenfeest hoort inmiddels bij het culturele aanbod van Amstelveen. Daarom wordt het evenement door de gemeente omarmd en ondersteund. "Het past ook bij de cultuurvisie van de gemeente, die onlangs werd gepresenteerd. Wethouder Herbert Raat uitte daarbij de ambitie dat hij van Amstelveen de culturele hoofdstad van Nederland wil maken. Een heel ambitieus streven, daar is Amstelveen nog lang niet. Het aanbod moet veel breder. Zodat mensen niet meer per definitie naar Amsterdam gaan. Maar het is goed om de lat hoog te leggen. Ook al haal je het niet, dan gebeurt er tenminste wel wat."

Amstelveen heeft inmiddels heel wat bekende schrijvers. Een aantal heeft al op het podium van het boekenfeest gestaan, maar nog niet iedereen is aan bod gekomen. Denk bijvoorbeeld aan Wouter Laumans, mede-auteur van Mocro Maffia en Wraak. Hij werd onlangs geïnterviewd voor het Kettinggesprek. Is dat niet opmerkelijk, zoveel schrijvers in een slaapstad als Amstelveen? "Nee, dat denk ik niet. Veel mensen verhuizen van Amsterdam naar Amstelveen. En in Amsterdam heb je nu eenmaal veel creatievelingen."

SIMONE VAN DER VLUGT Naast Amstelveense schrijfsters, zijn andere bekende namen naar Amstelveen gehaald. Bestsellerauteur Simone van der Vlugt vertelt over haar boek Schilderslief en Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen) wordt geïnterviewd door Jasper Henderson over zijn boek Salomons oordeel.

Geen boekenfeest compleet zonder festivalelementen. Naast de interviews met auteurs zijn er WordBites, wordt een woordkunstenaar begeleid met trompet, kan men zich laten fotograferen in de cover van een favoriet boek en is Dikkie Dik van de partij voor de kleine lezers. Daarnaast is er live scrable, een dichterswolk totum, chill out tussen de biertanks, een pubquiz, dames in boekenjurken en voor de actievelingen een BookCamp. De dag wordt afgesloten met live muziek van Jordi Martin. Het Boekenfeest begint om 11 uur en duurt tot 18 uur. De toegang is gratis.

Naomi Heidinga