"Het belangrijkste is nu dat de verzorging van de dieren gewoon door kan gaan. De dieren hebben eten, drinken en medische zorg nodig. De medewerkers en vrijwilligers werken in ploegendienst, zodat iedereen voldoende afstand van elkaar kan houden," aldus de beheerder

GEZELSCHAPSDIER Sommige asiels van de dierenbescherming merken momenteel dat in de huidige coronatijd meer behoefte blijkt te zijn aan een gezelschapsdier. Ook bij Dierentehuis Amstelveen was daar wel iets van te merken. "We kregen veel vragen van mensen die zich aanboden als pleeggezin voor een van onze dieren, omdat ze nu tijd over hebben. Het is voor ons echter niet haalbaar om dat te doen. Maar wel superlief natuurlijk dat mensen aan ons denken."

GEEN IMPULS Bij plaatsing van dieren, houdt het asiel ook rekening met het feit dat belangstellenden misschien na de coronacrisis weer minder tijd hebben om een dier te verzorgen. "Bij plaatsing van katten speelt dat iets minder, maar bij honden kan dat echt een probleem zijn. Die hebben dan ook nog steeds de aandacht nodig. Daarom vragen we goed door om te voorkomen dat mensen een huisdier als impuls aanschaffen, immers een huisdier is voor altijd.."

DIERENSPULLEN Ook in ander opzicht is te merken dat mensen nu meer vrije tijd dan anders hebben. Veel mensen zijn aan het opruimen geslagen in hun huis en het Dierentehuis krijgt nu regelmatig dierenspullen aangeboden ter donatie.

BESCHERMING Ook krijgt het asiel aanbiedingen van mensen die vrijwilligerswerk willen doen nu ze tijd over hebben. ''Daar zij we heel dankbaar voor, maar we nemen op dit moment geen nieuwe vrijwilligers aan. ''We willen het huidige clubje waar we mee werken beperkt houden ter bescherming tegen besmetting met het virus. We willen daarom momenteel niet teveel mensen binnen hebben. We doen alles om te zorgen dat wij niet ziek worden en de dieren kunnen blijven verzorgen."."

AFSPRAAK In verband daarmee kunnen belangstellende de opvang ook alleen bezoeken na het maken van een afspraak langskomen. Tot voor kort konden mensen die geïnteresseerd waren in een van de asieldieren gewoon langskomen tijdens de openingsuren, maar dat is nu voorlopig niet meer mogelijk. ''We laten minder mensen naar binnen en ontvangen per dagdeel ook maar maximaal twee bezoekers. Alles wordt nu zoveel mogelijk beperkt tot wat noodzakelijk is."  Verder geldt ook voor medewerkers en vrijwilligers dat ze minimaal anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden en bij verkoudheid of griepverschijnselen thuis moeten blijven. Dit alleen om de de veiligheid van betrokkenen en zorg voor de dieren te kunnen waarborgen.

Voor meer informatie over Dierentehuis Amstelveen: https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierentehuis-amstelveen. Op de site is ook het actuele aanbod van asieldieren te vinden.

DIERENAMBULANCE Ook de Dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland (waar ook Amstelveen onder valt) heeft voorzorgsmaatregelen getroffen vanwege het coronavirus. 'Wij blijven gewoon rijden, maar wij willen persoonlijk contact zoveel mogelijk vermijden. Wij zullen geen handen schudden.Daarnaast vragen wij, dat ieder die bij ons een melding heeft gemaakt over een vogel, egel of andere kleine wilde dieren, om deze in een doosje of een krat bij de voordeur te plaatsen. Als wij er zijn hoeft de melder ook niet naar buiten te komen, maar zullen wij het dier meenemen. Voor de gevonden huisdieren komen wij natuurlijk ook, maar ook hier geldt dat wij persoonlijk contact zoveel mogelijk willen vermijden,' aldus de dierenhulporganisatie op haar Facebook-pagina. Wie ziekteverschijnselen heeft (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of koorts) of ziek is, wordt verzocht dit aan te geven bij het doen van de melding. De dierenambulance-medewerkers kunnen daar dan rekening mee houden en komen dan bijvoorbeeld niet in huis.

Voor meer informatie over de Dierenambulance: facebook.com/Dierenambulance-de-Ronde-Venen-Amstelland of dierenambulancedrv.webs.com/