Onderdeel van het steunpakket is gericht op de plat liggende cultuursector. "Daar komt geen euro binnen," zegt wethouder Financiën Herbert Raat. "Huren van de gebouwen innen we daarom niet, maar dat vereist wel financiering. Zo zijn we bezig met een heel pakket. We kijken ook naar de gemeentelijke belastingen. Niet alles is meteen rond, het uitwerken kost tijd, het heeft geen zin dat iedereen meteen belt, maar we maken de komende tijd op de website en in deze krant bekend wat de regelingen zijn."

[FORMEEL] Hoewel Raat de instemming van alle fractieleiders heeft, moet hij formeel nog wel in de raadsvergadering van 8 april een definitief fiat krijgen. Bij die vergadering is er van alle fracties één raadslid aanwezig. Toehoorders zijn niet welkom, zij kunnen de vergadering volgen via internet. Of 10 miljoen euro voldoende is, valt nog niet te zeggen, aldus Raat: "Dat hangt helemaal af van hoe lang de crisis duurt. Voor de komende weken en maanden lijkt het genoeg, maar ik sluit niet uit dat het college later opnieuw bij de raad moet aankloppen." De 60,3 miljoen euro die de gemeente ontvangen heeft dankzij de verkoop van Eneco-aandelen is nog eens bijna 8 miljoen euro hoger dan de eerder dit jaar verwachte 52,5 miljoen euro. "Dat komt doordat we steeds zijn uitgegaan van een voorzichtige schatting," aldus Raat. "Ik had nog wel even zorgen of het geld zou komen, gezien de coronacrisis, maar dit is gelukkig goed en tijdig afgerond."

De (rijks)regeling voor zzp-ers heeft in Amstelveen al ruim honderd reacties opgeleverd. "Normaal zijn dat er vijftien per jaar," aldus Raat.

[BON] Raat is ook verantwoordelijk voor de handhaving van regels tegen coronaverspreiding. Bij het Bloesempark was het zondag minder druk dan een week eerder, maar toch kregen tien bezoekers een bon wegens foutparkeren. "We hebben nu op alle dagen minimaal zes handhavers op straat," zegt Raat. "Onder meer voor controles bij supermarkten. Omdat er nauwelijks inbraken zijn, draaien ook de ex-agenten van ons inbraakteam mee. In de praktijk blijkt overigens dat 99 procent van de inwoners goed weet hoe groot de risico's zijn."