PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Amstelveen

Amstelveen staat komst van energieslurpende datacenters niet toe

Overig
Foto: Pixabay
9 jun 2021, 16:00
De komst van datacenters zou volgens het gemeentebestuur een groot beslag leggen op de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet in Amstelveen.
De komst van datacenters zou volgens het gemeentebestuur een groot beslag leggen op de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet in Amstelveen.
AMSTELVEEN

Amstelveen werkt niet mee aan de vestiging van zelfstandige datacenters binnen de gemeentegrenzen. De gemeenteraad heeft dat unaniem besloten. Daarmee reageert de lokale politiek op de toenemende druk vanuit de markt om hier datacenters te kunnen vestigen. Toegeven aan de grote vraag naar datacentercapaciteit zou in Amstelveen leiden tot een fors beslag op schaarse ruimte en op de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet. De datacentervestigingen hebben bovendien een flinke impact op de leefomgeving, het landschap en verbruiken volgens de gemeente veel water voor de koeling. Het gemeentebestuur wil deze negatieve effecten van datacenters op de leefomgeving minimaliseren.

Datacenters spelen een belangrijke rol in de nog immer uitdijende digitale wereld. Alles wat online gebeurt, loopt via computerservers die in deze centra staan. Datacenters zijn daarmee onmisbare voorzieningen geworden voor bewoners, bedrijven en instellingen. Dat bleek ook tijdens de coronacrisis toen massaal werd overgestapt op thuiswerken via..

Deel dit artikel via: